Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Waveform Terms and Definitions

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Waveform Terms and Definitions”.

1. The variation of a quantity such as voltage or current shown on a graph is known as ___________
a) Waveform
b) Peak value
c) Instantaneous value
d) Period
View Answer

Answer: a
Explanation: The variation of a quantity, which is voltage or current in this case, shown on a graph with the x-axis as time is known as a waveform.
advertisement

2. What is the duration of one cycle known as _________
a) Waveform
b) Peak value
c) Instantaneous value
d) Period
View Answer

Answer: d
Explanation: The duration of one cycle is known as a period. A function which repeats the same waveform at equal intervals of time is known as a periodic function.

3. The repetition of a variable quantity, recurring at equal intervals, is known as ___________
a) Waveform
b) Instantaneous value
c) Cycle
d) Period
View Answer

Answer: c
Explanation: Each repetition of a variable quantity, recurring at equal intervals, is termed as a cycle.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The value of a given waveform at any instant time is termed as ___________
a) Waveform
b) Instantaneous value
c) Cycle
d) Period
View Answer

Answer: b
Explanation: Instantaneous value is the value of the waveform at that instant. Hence the value of a given waveform at any instant time is termed as instantaneous value.

5. The maximum instantaneous value measured from zero value is known as?
a) Peak value
b) Peak to peak value
c) Cycle
d) Period
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum instantaneous value measured from the zero value is termed as the peak value.
Take Basic Electrical Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The maximum variation between the maximum positive and the maximum negative value is known as?
a) Peak value
b) Peak to peak value
c) Cycle
d) Period
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum variation between the maximum positive instantaneous value and the maximum negative instantaneous value is the peak-to-peak value.

7. What is the correct relation between the peak value and peak to peak value for a sinusoidal waveform?
a) Vp=4Vp-p
b) Vp=Vp-p
c) Vp-p=2Vp
d) Vp=2Vp-p
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum variation between the maximum positive instantaneous value and the maximum negative instantaneous value is the peak-to-peak value. For a sinusoidal waveform, it is twice the peak value. Hence Vp-p=2Vp.
advertisement

8. If the peak to peak voltage is 10V, calculate the peak voltage.
a) 10V
b) 2V
c) 4V
d) 5V
View Answer

Answer: d
Explanation: Vp-p=2Vp
Substituting the values from the question, we get Vp=5V.

9. If the peak voltage is 9V, calculate the peak to peak voltage.
a) 9V
b) 20V
c) 18V
d) 12V
View Answer

Answer: c
Explanation: Vp-p=2Vp
Substituting the values from the question, we get Vp-p= 18V.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.