Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Frequency Variation in a Series RLC Circuit

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Frequency Variation in a Series RLC Circuit”.

1. If the resonant frequency in a series RLC circuit is 50kHz along with a bandwidth of 1kHz, find the quality factor.
a) 5
b) 50
c) 100
d) 500
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that Quality factor is equal to the resonant frequency divided by the bandwidth.
Q=fres/Bandwidth = 50/1 = 50.
advertisement

2. What is the SI unit for quality factor?
a) Hz
b) kHz
c) MHz
d) No unit
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that Quality factor is equal to the resonant frequency divided by the bandwidth. It is one frequency divided by another hence it has no unit.

3. What happens to the quality factor when the bandwidth increases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: Q=fres/Bandwidth
Quality factor is inversely proportional to bandwidth. So, if bandwidth increases quality factor decreases.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What happens to the quality factor when resonant frequency increases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: Q=fres/Bandwidth
Quality factor is directly proportional to resonant frequency. So, if resonant frequency increases quality factor increases.

5. Resonance frequency occurs when __________________
a) XL=XC
b) XL>XC
c) XL<XC
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The frequency of a system is said to be resonating when the value of the capacitive reactance and the inductive reactance is the same.
Take Basic Electrical Engineering Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The current leads the supply voltage in a series RLC circuit has its frequency _________ the resonant frequency.
a) Above
b) Below
c) Equal to
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: Current is leading the voltage indicates capacitor dominating circuit. XC>XL => 1/(ωC) > ωL => ω<1/√LC
So, frequency less than resonant frequency.

7. What is the power factor of a series RLC circuit under resonance condition?
a) 0
b) 1
c) Infinity
d) 100
View Answer

Answer: b
Explanation: The power factor for a series RLC circuit in resonance condition is always unity because the current is in phase with the voltage under resonance condition.
Φ=00 => cos ϕ = 1 i.e. power factor = 1.
advertisement

8. The current lags the supply voltage in a series RLC circuit has its frequency _________ the resonant frequency.
a) Above
b) Below
c) Equal to
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: Current is lagging the voltage indicates inductor dominating circuit. XC < XL => 1/(ωC) < ωL => ω > 1/√LC
So, frequency more than resonant frequency.

9. What is the correct formula for quality factor?
a) Q=BW*fr
b) Q=BW/fr
c) Q=fr/BW
d) Q=fr2
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct formula for quality factor is Q=fr/BW, where fr is the resonant frequency, BW is the bandwidth frequency and Q is the quality factor.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.