Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Relationship between Frequency, Speed and Number of Pole Pairs

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Question Bank focuses on “Relationship between Frequency, Speed and Number of Pole Pairs”.

1. The waveform of the emf generated undergoes one complete cycle when?
a) Conductors move past north pole
b) Conductors move past south pole
c) Conductors move past north and south poles
d) Conductors are stationary
View Answer

Answer: c
Explanation: The waveform of the e.m.f. generated in an a.c. generator undergoes one complete cycle of variation when the conductors move past an N and an S pole.
advertisement

2. When is the shape of the negative half of the emf waveform equal to the positive half?
a) When the conductors move past north pole
b) When conductors move past south pole
c) When conductors move past both north and south pole
d) When conductors are stationary
View Answer

Answer: c
Explanation: The waveform of the e.m.f. generated in an a.c. generator undergoes one complete cycle of variation when the conductors move past an N and an S pole and the shape of the wave over the negative half is exactly the same as that over the positive half.

3. Which is the correct formula for frequency in an ac generator?
a) f=p*n
b) f=p/n
c) f=n/p
d) f=n2p
View Answer

Answer: a
Explanation: The frequency in an ac generator is p*n, where p is pairs of poles and speed is n revolutions per second.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What will happen to the frequency if the number of revolutions increases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that:
f=p*n, therefore, as n increases, f also increases.
Hence frequency increases if number of revolutions increases.

5. What happens to the frequency if the number of pairs of poles increases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that:
f=p*n, therefore, as p increases, f also increases.
Hence frequency increases if number of pair of poles increases.
advertisement

6. Calculate the frequency if the number of revolutions is 300 and the paired poles are 50.
a) 15kHz
b) 150kHz
c) 1500kHz
d) 150Hz
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that f=p*n
f=50*300=15000 Hz = 15kHz.

7. Calculate the number of revolutions if the frequency is 15kHz and the paired poles are 50.
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that f=p*n
f=15kHz=15000Hz, p=50
15000=50*n => n=15000/50=300.
advertisement

8. Calculate the number of paired poles if the frequency id 15kHz and the number of revolutions is 300.
a) 10
b) 30
c) 50
d) 70
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that f=p*n
f=15kHz=15000Hz, n=300
15000=p*300 => p=15000/300=50.

9. What is the frequency of a two pole machine having n=50?
a) 100Hz
b) 200Hz
c) 50Hz
d) 25Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: For a two pole machine, p=1.
f=pn = 1*50 = 50Hz.
advertisement

10. What is the minimum number of poles that a machine must have __________
a) 1
b) 2
c) 4
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum number of poles that a machine must have is 2 because a machine must have at least one pair of poles = 2 poles.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice Basic Electrical Engineering Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.