Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Average and RMS Values of Sinusoidal & Non-Sinusoidal Currents and Voltages

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Average and RMS Values of Sinusoidal & Non-Sinusoidal Currents and Voltages”.

1. If maximum value of current is 5√2 A, what will be the value of RMS current?
a) 10 A
b) 5 A
c) 15 A
d) 25 A
View Answer

Answer: b
Explanation: We know, value of RMS current =value of max current/√2
Substituting the value of max current we get, rms current = 5A.
advertisement

2. If Im is the maximum value of a sinusoidal voltage, what is the instantaneous value?
a) i=Im/2
b) i=Imsinθ
c) i=Imcosθ
d) i=Imsinθ or i=Imcosθ
View Answer

Answer: d
Explanation: The instantaneous value of a sinusoidal varying current is i=Imsinθ or i=Imcosθ where Im is the maximum value of current.

3. Average value of current over a half cycle is?
a) 0.67Im
b) 0.33Im
c) 6.7Im
d) 3.3Im
View Answer

Answer: a
Explanation: Average current = ∫0πidθ/π = ∫0πImsinθ dθ/π = 2Im/π =0.67 Im.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the correct expression for the rms value of current?
a) Irms=Im/2
b) Irms=Im/√2
c) Irms=Im/4
d) Irms=Im
View Answer

Answer: b
Explanation: Irms2 = ∫0πdθ i2/2π = Im2/2
Irms=Im/√2.

5. Average value of current over a full cycle is?
a) 0.67Im
b) 0
c) 6.7Im
d) 3.3Im
View Answer

Answer: b
Explanation: Average of sine or cosine over a period is zero so, average value of current over full cycle is zero.
advertisement

6. What is the correct expression for the form factor?
a) Irms * Iav
b) Irms / Iav
c) Irms + Iav
d) Irms – Iav
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct expression for form factor is Irms/Iav where Irms is the rms value of the current and Iav is the average current.

7. For a direct current, the rms current is ________ the mean current.
a) Greater than
b) Less than
c) Equal to
d) Not related to
View Answer

Answer: c
Explanation: For a direct current, the mean current value is the same as that of the rms current.
advertisement

8. For a direct current, the rms voltage is ________ the mean voltage.
a) Greater than
b) Less than
c) Equal to
d) Not related to
View Answer

Answer: c
Explanation: For a direct current, the mean voltage value is the same as that of the rms voltage.

9. What is the value of the form factor for sinusoidal current?
a) π/2
b) π/4
c) 2π
d) π/√2
View Answer

Answer: a
Explanation: For sinusoidal current, Irms=Im/√2
Iav=√2 Im/π
So, form factor = Irms/Iav = π/2.
advertisement

10. If the maximum value of the current is 5√2 A, what will be the value of the average current?
a) 10/π A
b) 5/π A
c) 15/π A
d) 25/π A
View Answer

Answer: a
Explanation: We know, the value of the average current = value of max current *√2 /π
Substituting the value of max current we get, rms current = 10/π A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.