Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Energy Stored in an Inductor

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Energy Stored in an Inductor”.

1. If the current in a coil having a constant inductance of L henrys grows at a uniform rate, what is the value of the average current?
a) I
b) I/2
c) I/4
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: The average current is the average of the current which flows in the inductor. Hence it is I/2.
advertisement

2. What is the power in the magnetic field if the current in a coil has a constant inductance of L henrys grows at a uniform rate?
a) LI/2t
b) LI2/2t
c) L/2It
d) L/2I2t
View Answer

Answer: b
Explanation: EMF induced in the coil is Ldi/dt.
Energy=ei*dt=Lidi/dt*dt=Li2/2.
Power=Energy/Time = Li2/2t.

3. What is the energy stored in the magnetic field if the current in a coil has a constant inductance of L henrys grows at a uniform rate?
a) LI/2
b) LI2/2
c) L/2I
d) L/2I2
View Answer

Answer: b
Explanation: EMF induced in the coil is Ldi/dt.
Energy=ei*dt=Lidi/dt*dt=Li2/2.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Find the average current in an inductor if the total current in the inductor is 26A.
a) 10A
b) 26A
c) 13A
d) 5A
View Answer

Answer: c
Explanation: Average current = I/2.
Substituting the value of I from the equation, average current = 13A.

5. Calculate the power in an inductive circuit if the inductance is 10H, the current flowing in the inductor is 2A in 4s.
a) 50W
b) 4W
c) 5W
d) 10W
View Answer

Answer: c
Explanation: The expression for power in an inductive circuit is:
P = LI2/2t
Substituting the values from the given question, we get P=5W.
Take Basic Electrical Engineering Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Calculate the value of stored energy in an inductor if the value of inductance is 20H and 4A of current flows through it.
a) 220J
b) 150J
c) 190J
d) 160J
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for energy in an inductor is
E = LI2/2. Substituting the values from the given question, we get E = 160J.

7. Calculate the emf induced in an inductor if the inductance is 10H and the current is 2A in 4s.
a) 2.5V
b) 1.5V
c) 3.5V
d) 5V
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for emf in an inductive circuit is:
emf = LdI/dt
Substituting the values from the given question, we get emf = 5V.
advertisement

8. Calculate the value of emf in an inductor if the value of inductance is 15H and an average current of 5A flows through it in 10s.
a) 15V
b) 7.5V
c) 10V
d) 5.5V
View Answer

Answer: b
Explanation: The expression for emf in an inductive circuit is:
emf = LdI/dt
Substituting the values from the given question, we get emf = 7.5V.

9. Calculate the current in an inductor if the energy stored is 160J and the inductance is 20H.
a) 1A
b) 2A
c) 3A
d) 4A
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for energy in an inductor is:
E = LI2/2
Substituting the values from the given question, we get I=4A.
advertisement

10. Find the time taken for the current in an inductor to change to 2A from 0A if the power in the inductor is 5W. The value of inductance is 10H.
a) 1s
b) 2s
c) 3s
d) 4s
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for power in an inductive circuit is:
P = LI2/2t
Substituting the values from the given question, we get t=4s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.