Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Inductive and Non-Inductive Circuits

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Inductive and Non-Inductive Circuits”.

1. In case of Inductive circuit, Frequency is ______________ to the inductance.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Unrelated
d) Much greater than
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula for frequency in an inductive circuit is:
XL=2*π*f*L.
Therefore: f is inversely proportional to L.

2. In case of Inductive circuit, Frequency is ______________ to the current.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Unrelated
d) Much greater than
View Answer

Answer: b
Explanation: The formula for frequency in an inductive circuit is:
XL=2*π*f*L => i=V/(2*π*f*L)
Therefore: f is inversely proportional to i.

3. In an inductive circuit, when the XL value increases, the circuit power factor?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: tan ϕ = XL/R and Power factor=cos ϕ
As XL increases, tan ϕ increases, ϕ increases, cos ϕ decreases and hence power factor decreases.
advertisement
advertisement

4. If the current and voltage are 90 degrees out of phase, the power factor will be?
a) 0
b) Infinity
c) 1
d) Insufficient information provided
View Answer

Answer: a
Explanation: The power factor is the cosine of the angle between the voltage and the current. If the angle between the voltage and the current is 90, then cos90=0. Hence, the power factor is zero.

5. In a pure inductive circuit, the power factor is __________
a) Maximum
b) Minimum
c) 0
d) Infinity
View Answer

Answer: c
Explanation: In a pure inductive circuit, the current is lagging by 90 degrees from the voltage. The power factor is the cosine of the angle between the voltage and the current. If the angle between the voltage and current is 90, then cos90=0. Hence, the power factor is zero.

6. If the power factor is 1/10 and the value of impedance is 20 ohm, calculate the resistance in the circuit.
a) 1 ohm
b) 2 ohm
c) 3 ohm
d) 4 ohm
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that:
cos(ϕ)=R/Z
R=Z cos(ϕ) = 20/10 = 2 ohm.

7. If the resistance in a circuit is 2 ohm and the impedance is 20 ohm, calculate the power factor.
a) 1/10
b) 1/20
c) 1/30
d) 1/40
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that:
cos(ϕ)=R/Z = 2/20 = 1/10 ohm.
advertisement

8. If tan ϕ = 10 and the resistance is 2 ohm, calculate the inductive reactance.
a) 10 ohm
b) 20 ohm
c) 30 ohm
d) 40 ohm
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that:
tan(ϕ)=XL/R
From the given question, we find that the inductive reactance is 20 ohm.

9. What is the unit for inductive reactance?
a) Henry
b) Ohm
c) Farad
d) Volts
View Answer

Answer: b
Explanation: Inductive reactance is nothing but the impedance. Impedance is the AC equivalent of resistance, hence the unit for inductive reactance is ohm.
advertisement

10. An induced emf is said to be ________
a) Inductive
b) Capacitive
c) Resistive
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: Any circuit in which a change of current is accompanied by a change of flux, and therefore by an induced emf, is said to be inductive.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.