Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Capacitance

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capacitance”.

1. A power factor of a circuit can be improved by placing which, among the following, in a circuit?
a) Inductor
b) Capacitor
c) Resistor
d) Switch
View Answer

Answer: b
Explanation: Power factor = Real power/Apparent power = kW/kVA
By adding a capacitor in a circuit, an additional kW load can be added to the system without altering the kVA. Hence, the power factor is improved.
advertisement

2. When the supply frequency increases, what happens to the capacitive reactance in the circuit?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: The expression for capacitive reactance is: Xc=1/(2*pi*f*C). This relation shows that frequency is inversely related to capacitive reactance. Hence, as supply frequency increases, the capacitive reactance decreases.

3. Calculate the time constant of a series RC circuit consisting of a 100microF capacitor in series with a 100ohm resistor.
a) 0.1 sec
b) 0.1 msec
c) 0.01 sec
d) 0.01 msec
View Answer

Answer: c
Explanation: The time constant of a RC circuit= R*C= 100*10-6*100=0.01 sec.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Capacitors charge and discharge in __________ manner.
a) Linear
b) Constant
c) Square
d) Exponential
View Answer

Answer: d
Explanation: Capacitors charge and discharge in an exponential manner because of the relation: XC=1/(2πfC) and Q=CV ∴ Q=V/(2πf XC)
XC is complex which can be written in the form of exponent through euler formula.

5. Air has a dielectric constant of ___________
a) Unity
b) Zero
c) Infinity
d) Hundred
View Answer

Answer: a
Explanation: Dielectric constant of air is the same as that of a vacuum which is equal to unity. Dielctric constant of air is taken as the reference to measure the dielectric constant of all other materials.
advertisement

6. What is the value of capacitance of a capacitor which has a voltage of 4V and ha 8C of charge?
a) 2F
b) 4F
c) 6F
d) 8F
View Answer

Answer: a
Explanation: Q is directly proportional to V. The constant of proportionality in this case is C, that is, the capacitance. Hence Q=CV. From the relation, C=Q/V= 8/4=2F.

7. Unit of capacitance is___________
a) Volts
b) Farad
c) Henry
d) Newton
View Answer

Answer: b
Explanation: Volts is the unit of voltage, Henry for inductance and Newton for a force. Hence the unit for capacitance is Farad.
advertisement

8. What will happen to the capacitor just after the source is removed?
a) It will not remain in its charged state
b) It will remain in its charged state
c) It will start discharging
d) It will become zero
View Answer

Answer: b
Explanation: As soon as the source is removed, the capacitor does not start discharging it remains in the same charged state.

9. Which among the following equations is incorrect?
a) Q=CV
b) Q=C/V
c) V=Q/C
d) C=Q/V
View Answer

Answer: b
Explanation: Q is directly proportional to V. The constant of proportionality in this case is C, that is, the capacitance. Hence Q=CV. From the given relation we can derive all the equations except for Q=C/V.
advertisement

10. Capacitance is directly proportional to__________
a) Area of cross section between the plates
b) Distance of separation between the plates
c) Both area and distance
d) Neither area nor distance
View Answer

Answer: a
Explanation: The relation between capacitance, area and distance between the plates is: C=epsilon*A/D. According to this relation, the capacitance is directly proportional to the area.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.