Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Inductance in Terms of Flux Linkages Per Ampere

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Inductance in Terms of Flux Linkages Per Ampere”.

1. Among the following, which is the right formula for inductance?
a) L=emf*t/I
b) L=emf/t*I
c) L=emf*I/t
d) L=emf*t*I
View Answer

Answer: a
Explanation: The average emf induced is proportional to the current per unit time, the constant of proportionality being L. Hence emf=LI/t. Making L the subject of the formula, we get L=emf*t/I.
advertisement

2. Among the following, which is the right formula for inductance of N turns?
a) L=et/Ni
b) L=N*i *e*t
c) L=Ni/et
d) L=N/iet
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that:
emf=NLi/t
Inductance = L = et/N.

3. For a coil having a magnetic circuit of constant reluctance, the flux is ___________ to the current.
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Not related
d) Very large compared to
View Answer

Answer: a
Explanation: For a coil having a magnetic circuit of constant reluctance, the flux is directly proportional to the current.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. For a coil having a magnetic circuit of constant reluctance, if the flux increases, what happens to the current?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: For a coil having a magnetic circuit of constant reluctance, the flux is directly proportional to the current. Hence as the flux increases, the current also increases.

5. The unit for inductance is ___________
a) Ohm
b) Henry
c) A/m
d) A/s
View Answer

Answer: b
Explanation: The unit of induction is named after a famous scientist Joseph Henry who independently discovered electromagnetic induction.
Take Basic Electrical Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. If either the inductance or the rate of change of current is doubled, the induced e.m.f?
a) Remains constant
b) Becomes zero
c) Doubles
d) Becomes half
View Answer

Answer: c
Explanation: If either the inductance or the rate of change of current is doubled, the induced e.m.f. becomes double because of emf=LI/t.

7. If the current changes from 5A to 3A in 2 seconds and the inductance is 10H, calculate the emf.
a) 5V
b) 10V
c) 15V
d) 20V
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that:
emf=L(i2-i1)/t
Substituting the values from the question, we get emf=10V.
advertisement

8. If the current changes from 5A to 3A in x sec and inductance is 10H. The emf is 10V, calculate the value of x.
a) 2s
b) 3s
c) 4s
d) 5s
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that:
emf=L(i2-i1)/t
Substituting the values from the question, we get x=2s.

9. If the current changes from 3A to 5A in 2s and the emf is 10V. Calculate the inductance.
a) 10H
b) 20H
c) 30H
d) 40H
View Answer

Answer: a
Explanation: If the current changes from 5A to 3A in 2s and the emf is 10V. Calculate the inductance.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.