Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Kirchhoff’s Laws and Network Solution

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kirchhoff’s Laws and Network Solution”.

1. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the inductive reactance in the circuit.
a) 36 ohm
b) 95 ohm
c) 125 ohm
d) 140 ohm
View Answer

Answer: b
Explanation: XL=2πfL f=50Hz and L=0.3H
XL=2π(50)(0.3) = 94.25 ohm.
advertisement

2. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the capacitive reactance in the circuit.
a) 316 ohm
b) 195 ohm
c) 124 ohm
d) 212 ohm
View Answer

Answer: d
Explanation: XC=1/(2πfC) f=50Hz and C=15 μF
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.

3. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the impedance in the circuit.
a) 110 ohm
b) 100 ohm
c) 125 ohm
d) 140 ohm
View Answer

Answer: c
Explanation: Z2 = R2+(XL-XC)2, XL=2πfL, XC=1/(2πfC) f=50Hz and L=0.3H and C=15 μF
XL=2π(50)(0.3)= 94.25 ohm .
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.
Z2=502+(212.21-94.25)2=15625
Z = 125 ohm.
advertisement
advertisement

4. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the current in the circuit.
a) 0.01 A
b) 0.2 A
c) 0.02 A
d) 0.002 A
View Answer

Answer: b
Explanation: Z2 = R2+(XL-XC)2, XL=2πfL, XC=1/(2πfC) f=50Hz and L=0.3H and C=15 μF
XL=2π(50)(0.3)= 94.25 ohm .
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.
Z2=502+(212.21-94.25)2=15625
Z = 125 ohm.
Current in the circuit i=V/Z=25/125=0.2 A.

5. Find the value of the source current from the following circuit.
Find the value of the source current if I3 is (3+j0)A
a) 2.54A
b) 6.67A
c) 3.35A
d) 7.65A
View Answer

Answer: a
Explanation: I3 =(3+j0)A
V2 =I3R=(3+j0)(8+j0)=(24+j0)V
I2=V2/Xc=(j1.5) A
I1 =I2 +I3 =(0+j1.5)+(3+j0)=(3+j1.5)A
I1=(32+1.52)1/2= 3.35A.
advertisement

6. Find the value of the source voltage from the following circuit.
Find the value of the source voltage if I3 is (3+j0)A
a) 49.2V
b) 34.6V
c) 65.2V
d) 25.6V
View Answer

Answer: a
Explanation: I3 =(3+j0)A
V2 =I3R=(3+j0)(8+j0)=(24+j0)V
I2=V2/Xc=(0 + j1.5) A
I1 =I2 +I3 =(0+j1.5)+(3+j0)=(3+j1.5)A
I1=(32+1.52)1/2= 3.35A.
V1 =I1(R+jXL) =(15+j30)V
E=V1 +V2 =(39+j30)V
E=(392+302)1/2= 49.2V.

7. In an AC circuit, resistance 50 Ω, inductance 0.3 H and capacitance 15 μF is connected to an AC voltage source 25 V, 50 Hz. Determine the phase difference between current and voltage.
a) 670
b) 540
c) 470
d) 770
View Answer

Answer: a
Explanation: XL=2πfL, XC=1/(2πfC) f=50Hz and L=0.3H and C=15 μF
XL=2π(50)(0.3) = 94.25 ohm.
XC=1/(2π*50*15*10-6) = 212.21 ohm.
tanϕ = |(XL-XC)|/R = (212.21-94.25)/50 = 2.3592
ϕ=670.
advertisement

8. What value of direct current must flow through a resistor to produce the same heating power as an alternating current with a peak value of 3.5 A?
a) 1.5 A
b) 2.5 A
c) 3.5 A
d) 4.5 A
View Answer

Answer: b
Explanation: Power in dc circuit = Power in ac circuit (given)
IDC2R = IRMS2R
IDC=IRMS
IRMS=I0/√2 = 3.5/√2 = 2.5 A.
IDC=2.5 A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.