Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Alternating Current in an RLC Circuit

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Alternating Current in an RLC Circuit”.

1. Find the total voltage applied in a series RLC circuit when i=3mA, VL=30V, VC=18V and R=1000 ohms.
a) 3.95V
b) 51V
c) 32.67V
d) 6.67V
View Answer

Answer: b
Explanation: Total voltage= VR+VL+VC.
VR=1000*3*10-3=3V. Therefore, total voltage = 30+18+3=51V.
advertisement

2. In an RLC circuit, which of the following is always used as a vector reference?
a) Voltage
b) Resistance
c) Impedance
d) Current
View Answer

Answer: a
Explanation: In an RLC circuit, the voltage is always used as a reference and according to the phase of the voltage, the phase of the other parameters is decided.

3. In an RLC circuit, the power factor is always ____________
a) Positive
b) Negative
c) Depends on the circuit
d) Zero
View Answer

Answer: c
Explanation: In an RLC series circuit, the power factor depends on the number of resistors and inductors in the circuit, hence it depends on the circuit.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In an RLC series phasor, we start drawing the phasor from which quantity?
a) Voltage
b) Resistance
c) Impedance
d) Current
View Answer

Answer: d
Explanation: In an RLC series phasor diagram, we start drawing the phasor from the quantity which is common to all three components, that is the current.

5. What is the correct expression for the phase angle in an RLC series circuit?
a) φ=tan-1(XL-XC)/R
b) φ=tan-1 (XL+XC)/R
c) φ=tan(XL-XC)/R
d) φ=tan-1 (XL-XC)
View Answer

Answer: a
Explanation: from the impedance triangle we get tanφ=(XL-XC)/R.
Hence φ=tan-1 (XL-XC)/R.
advertisement

6. When is tanφ positive?
a) When inductive reactance is less than capacitive reactance
b) When inductive reactance is greater than capacitive reactance
c) When inductive reactance is equal to capacitive reactance
d) When inductive reactance is zero
View Answer

Answer: b
Explanation: tanφ is positive when inductive reactance is greater than capacitive reactance because current will lag the voltage.

7. When is tanφ negative?
a) When inductive reactance is less than capacitive reactance
b) When inductive reactance is greater than capacitive reactance
c) When inductive reactance is equal to capacitive reactance
d) When inductive reactance is zero
View Answer

Answer: a
Explanation: tanφ is negative when inductive reactance is less than capacitive reactance because current will lead the voltage.
advertisement

8. Which of the following is not ac waveform?
a) sinusoidal
b) square
c) constant
d) triangular
View Answer

Answer: c
Explanation: AC waveforms are those which periodically changes polarity with time. Sinusoidal wave, square wave, triangular wave change their polarity at regular intervals so they are ac wavefoms. Constant wave doesnot change its polarity so it is not an ac waveform.

9. What is not a frequency for ac current?
a) 50 Hz
b) 55 Hz
c) 0Hz
d) 60 Hz
View Answer

Answer: c
Explanation: DC current is a type of constant current so it has frequency of zero hertz. So, AC current can have rest other frequencies other than zero.
advertisement

10. Which type of ac waveform is given in figure?
Sinusoidal type of ac waveform in given circuit
a) sinusoidal
b) triangular
c) square
d) complex waveform
View Answer

Answer: a
Explanation: The figure depicts ac waveform of sinusoidal nature changing its polarity after regular intervals sinusoidally.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.