Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Electric Fields

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electric Fields”.

1. The conventional direction of electric field is ________
a) Positive to negative
b) Negative to positive
c) No specific direction
d) Direction cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: The conventional direction of field lines is from positive to negative. The field lines originate at the positive charge and terminate at the negative charge.
advertisement

2. Electric field originates at __________
a) Positive charge
b) Negative charge
c) Neither positive nor negative
d) Both positive and negative
View Answer

Answer: a
Explanation: Electric field originates at the positive charge and terminates at the negative charge. The conventional direction of the field is from positive to negative.

3. Electric field terminates at ________
a) Positive charge
b) Negative charge
c) Neither positive nor negative
d) Both positive and negative
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric field originates at the positive charge and terminates at the negative charge. The conventional direction of the field is from positive to negative.
advertisement
advertisement

4. Which among the following statements is true with regard to electric field lines?
a) Electric field lines always intersect
b) Electric field lines may or may not intersect
c) Electric field lines can be seen
d) Electric field lines never intersect
View Answer

Answer: d
Explanation: Electric field lines can never intersect because tangent at any point on electric field lines represent the direction of electric field and if they intersect at a point it means that at that point there are two different directions for electric field which is not possible.

5. Which, among the following, is the field where electric charge experiences a force?
a) Electric field
b) Magnetic field
c) Gravitational field
d) Electric, magnetic and gravitational field
View Answer

Answer: a
Explanation: Charges experience a force in an electric field because charges come under the influence of a field which already has charges- electric field.
Participate in Basic Electrical Engineering Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. A field that spreads outwards in all directions is __________
a) Linear
b) Radial
c) Weak
d) Strong
View Answer

Answer: b
Explanation: A radial field is one which spreads in all directions. This field is known as the radial field because it spreads out radially from a source.

7. In uniform fields, all points have ________ field strength.
a) Zero
b) Same
c) Infinity
d) Different
View Answer

Answer: b
Explanation: A uniform field is one as the word suggests in which the field is spread over an area and at every point in the field strength of the field is the same.
advertisement

8. Which, among the following is the correct expression for an electric field?
a) E=F/C
b) E=F*C
c) E=F/Q
d) E=F*Q
View Answer

Answer: c
Explanation: Electric field is the force per unit charge hence, the correct expression among the following is: E=F/Q.

9. What happens when one material is rubbed against another?
a) The material becomes electrically neutral
b) The material becomes electrically charged
c) The material becomes negatively charged
d) The material becomes positively charged
View Answer

Answer: b
Explanation: When one material is rubbed against another, there is a transfer of charges from one material to another hence the material becomes electrically charged.
advertisement

10. The insulant between the two plates of a capacitor is called _______
a) Conductor
b) Semi-conductor
c) Dielectric
d) Superconductor
View Answer

Answer: c
Explanation: The material between the two plates of a capacitor is an insulator, more specifically known as a dielectric.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.