Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Kirchhoff’s Laws and Network Solutions

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kirchhoff’s Laws and Network Solutions”.

1. Find the value of I1, I2 and I3.
Find the value of I1, I2 & I3 using matrix method
a) -0.566A, 1.29A, -1.91A
b) -1.29A, -0.566A, 1.91A
c) 1.29A, -0.566A, -1.91A
d) 1.91A, 0.566A, 1.29A
View Answer

Answer: c
Explanation: Using the matrix method:
Matrix(3,-2,0) (I1)=(5)
(-2,9,-4) (I2)=(0)
(0,-4,9) (I3)=(-15)
Solving this matrix equation, we get I1 = 1.29A, I2 = -0.566A and I3 = -1.91A.
advertisement

2. Find the value of V, if the value of I3= 0A.
Find the value of V, if the value of I3 is 0A
a) 1.739 V
b) 6.5 V
c) 4.5V
d)2.739V
View Answer

Answer: a
Explanation: 5-3I1+2I2=0, 9I2-2I1=0, -4I2+V=0
On solving,V=1.739V.

3. Find the value of R if the power in the circuit is 1000W.
Find the value of R if the power in the circuit is 1000W
a) 10 ohm
b) 9 ohm
c) 8 ohm
d) 7 ohm
View Answer

Answer: c
Explanation: To find the value of I:
VI=P =>100I=1000 => I=10A.
Voltage across the 2 ohm resistor = 20V.
Voltage across the R resistor = 100-20= 80V.
R=V/I => R=80/10 = 8A.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the current in the 4 ohm resistor.
Current in 4 ohm resistor is 0A if current flow is connected in parallel to 4 ohm branch
a) 5A
b) 0A
c) 2.2A
d) 20A
View Answer

Answer: b
Explanation: The 4 ohm resistor gets shorted since current always prefers the low resistance path. All the current flows to the branch which is connected in parallel to the 4 ohm branch, hence no current flows in the 4 ohm resistance.

5. Nodal analysis is generally used to determine______
a) Voltage
b) Current
c) Resistance
d) Power
View Answer

Answer: a
Explanation: Nodal analysis uses Kirchhoff’s Current Law to find all the node voltages. Hence it is a method used to determine the voltage.
advertisement

6. Mesh analysis is generally used to determine_________
a) Voltage
b) Current
c) Resistance
d) Power
View Answer

Answer: b
Explanation: Mesh analysis uses Kirchhoff’s Voltage Law to find all the mesh currents. Hence it is a method used to determine current.

7. What is the current in the circuit?
The current is 0A if the circuit is in clockwise direction
a) 0A
b) 15A
c) 5A
d) 10A
View Answer

Answer: a
Explanation: If we move in the clockwise direction, we get the total voltage to be equal to: -10-20+30 = 0V. Since I=V/R = 0/4=0, I=0A.
advertisement

8. Does the 15A source have any effect on the circuit?
Find the effect of 15A source on the given circuit
a) Yes
b) No
c) Cannot be determined
d) Yes, only when the 10V source is removed
View Answer

Answer: b
Explanation: The 15A current source has a lower resistance path associated with it and hence it keeps moving in that particular loop. It does not leave that loop and enter the circuit, hence the circuit is not affected by it.

9. KVL is associated with____________
a) Mesh analysis
b) Nodal analysis
c) Both mesh and nodal
d) Neither mesh nor nodal
View Answer

Answer: a
Explanation: KVL employs mesh analysis to find the different mesh currents by finding the IR products in each mesh.
advertisement

10. KCL is associated with_________
a) Mesh analysis
b) Nodal analysis
c) Both mesh and nodal
d) Neither mesh nor nodal
View Answer

Answer: b
Explanation: KCL employs nodal analysis to find the different node voltages by finding the value if a current in each branch.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.