Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Oscillation of Energy at Resonance

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Oscillation of Energy at Resonance”.

1. The energy stored in the capacitor is of _________ nature.
a) Electrostatic
b) Magnetic
c) Neither electrostatic nor magnetic
d) Either electrostatic or magnetic
View Answer

Answer: a
Explanation: Since capacitor stores charge in between the plates and energy associated with static charge is of electrostatic nature, so we can say energy stored in the capacitor is of electrostatic nature.
advertisement

2. The energy stored in the inductor is of _________ nature.
a) Electrostatic
b) Magnetic
c) Neither electrostatic nor magnetic
d) Either electrostatic or magnetic
View Answer

Answer: b
Explanation: Since inductor stores current which involves moving charge and energy associated with moving charge is of magnetic nature so we can say energy stored in the inductor is of magnetic nature.

3. At resonance, the circuit appears __________
a) Inductive
b) Capacitive
c) Either inductive or capacitive
d) Resistive
View Answer

Answer: d
Explanation: At resonance, the circuit appears resistive because the capacitive and inductive energies are equal to each other.
advertisement
advertisement

4. At resonance, the capacitive energy is ___________ inductive energy.
a) Greater than
b) Less than
c) Equal to
d) Depends on the circuit
View Answer

Answer: c
Explanation: At resonance, energy stored in the capacitor is equal to energy stored in the inductor because capacitive reactance and inductive reactance are equal at resonance. So, at resonance, capacitive energy is equal to inductive energy.

5. At resonance, electrostatic energy is ___________ the magnetic energy.
a) Greater than
b) Less than
c) Equal to
d) Depends on the circuit
View Answer

Answer: c
Explanation: At resonance, energy stored in the capacitor is equal to energy stored in the inductor because capacitive reactance and inductive reactance are equal at resonance. The capacitor stores electrostatic energy and the inductor stores magnetic energy hence they are equal.
Participate in Basic Electrical Engineering Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. The maximum magnetic energy stored in an inductor at any instance is?
a) E=LIm2/2
b) E=LIm/2
c) E=LIm2
d) E=LIm2*2
View Answer

Answer: a
Explanation: At any instant, the magnetic energy stored in an inductor is E=LIm2/2, where Im is the maximum current and L is the value of the inductor.

7. The maximum electrostatic energy stored in a capacitor at any instance is?
a) CVm2
b) 1/2*CVm2
c) CVm
d) CVm/2
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum electrostatic energy stored in a capacitor at any instance is 1/2*CVm2, where C is the capacitance value and Vm is the peak voltage.
advertisement

8. Q is the ratio of?
a) Active power to reactive power
b) Reactive power to active power
c) Reactive power to average power
d) Reactive power to capacitive power
View Answer

Answer: c
Explanation: Q is the ratio of the reactive power to the average power. The reactive power is due to the inductance or capacitance and the average power is due to the resistance.

9. Find the value of Q if the reactive power is 10W and the average power is 5W.
a) 10
b) 5
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Q is the ratio of the reactive power to the average power.
Q = Reactive power / Average power = 10/5 = 2.
advertisement

10. Find the reactive power when the average power is 5W and Q=2.
a) 10W
b) 5W
c) 2W
d) 1W
View Answer

Answer: a
Explanation: Q is the ratio of the reactive power to the average power.
Q = Reactive power / Average power
2 = Reactive power / 5
Reactive Power = 2*5 = 10W.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.