Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Kirchhoff’s Current Law

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kirchhoff’s Current Law”.

1. Find the value of v if v1=20V and value of current source is 6A.
Find the value of v if v1=20V & value of current source is 6A
a) 10V
b) 12V
c) 14V
d) 16V
View Answer

Answer: b
Explanation: The current through the 10 ohm resistor=v1/10=2A.Applying KCL at node 1: i5=i10+i2. i2=6-2=4A.
Thus the drop in the 2 ohm resistor = 4×2 = 8V.
v1=20V; hence v2=20-v across 2 ohm resistor=20-8=12V
v2=v since they are connected in parallel.
v=12V.
advertisement

2. Calculate the current A.
The current A is 15A if total current leaving junction is equal to current entering it
a) 5A
b) 10A
c) 15A
d) 20A
View Answer

Answer: c
Explanation: KCl states that the total current leaving the junction is equal to the current entering it. In this case, the current entering the junction is 5A+10A=15A.

3. Calculate the current across the 20 ohm resistor.
Find the current across the 20 ohm resistor if lower terminal of 20 ohm is at 0V
a) 20A
b) 1A
c) 0.67A
d) 0.33A
View Answer

Answer: d
Explanation: Assume lower terminal of 20 ohm at 0V and upper terminal at V volt and applying KCL, we get V/10 +V/20 =1. V=20/3V So current through 20 ohm = V/20 = (20/3)/20 =1/3=0.33V.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Calculate the value of I3, if I1= 2A and I2=3A.
Find the value of I3, if I1 is 2A & I2 is 3A
a) -5A
b) 5A
c) 1A
d) -1A
View Answer

Answer: a
Explanation: According to KCl, I1+I2+I3=0. Hence I3=-(I1+I2)=-5A.

5. Find the value of i2, i4 and i5 if i1=3A, i3=1A and i6=1A.
Find
a) 2,-1,2
b) 4,-2,4
c) 2,1,2
d) 4,2,4
View Answer

Answer: a
Explanation: At junction a: i1-i3-i2=0. i2=2A.
At junction b: i4+i2-i6=0. i4=-1A.
At junction c: i3-i5-i4=0. i5=2A.
advertisement

6. What is the value of current if a 50C charge flows in a conductor over a period of 5 seconds?
a) 5A
b) 10A
c) 15A
d) 20A
View Answer

Answer: b
Explanation: Current=Charge/Time. Here charge = 50c and time = 5seconds, so current = 50/5 = 10A.

7. KCL deals with the conservation of?
a) Momentum
b) Mass
c) Potential Energy
d) Charge
View Answer

Answer: d
Explanation: KCL states that the amount of charge entering a junction is equal to the amount of charge leaving it, hence it is the conservation of charge.
advertisement

8. KCL is applied at _________
a) Loop
b) Node
c) Both loop and node
d) Neither loop nor node
View Answer

Answer: b
Explanation: KCL states that the amount of charge leaving a node is equal to the amount of charge entering it, hence it is applied at nodes.

9. KCL can be applied for __________
a) Planar networks
b) Non-planar networks
c) Both planar and non-planar
d) Neither planar nor non-planar
View Answer

Answer: c
Explanation: KCL is applied for different nodes of a network whether it is planar or non-planar.
advertisement

10. What is the value of the current I?
Find the value of the current I
a) 8A
b) 7A
c) 6A
d) 5A
View Answer

Answer: a
Explanation: At the junction, I-2+3-4-5=0. Hence I=8A.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.