Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Direction of Induced EMF

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Direction of Induced EMF”.

1. According to Faraday’s laws of electromagnetic induction, an emf is induced in a conductor whenever?
a) The conductor is perpendicular to the magnetic field
b) Lies in the magnetic field
c) Cuts magnetic lines of flux
d) Moves parallel to the magnetic field
View Answer

Answer: c
Explanation: An emf is induced, according to Faraday’s laws of electromagnetic induction, whenever the conductor in a magnetic field cuts the magnetic lines of flux.
advertisement

2. Direction of induced emf is determined by __________
a) Fleming’s left hand rule
b) Fleming’s right hand rule
c) Faraday’s law
d) Right hand thumb rule
View Answer

Answer: b
Explanation: Fleming’s left hand rule stated that if the index finger points toward magnetic flux, the thumb towards the motion of the conductor, then the middle finger points towards the induced emf.

3. “The direction of an induced e.m.f. is always such that it tends to set up a current opposing the motion or the change of flux responsible for inducing that e.m.f.”, this is the statement for?
a) Fleming’s left hand rule
b) Fleming’s right hand rule
c) Faraday’s law
d) Lenz’s law
View Answer

Answer: d
Explanation: The above statement is that of Lenz’s law. It is used to determine the direction of the induced emf.
advertisement
advertisement

4. According to Fleming’s right hand rule, the thumb points towards?
a) Current
b) E.M.F.
c) Motion of the conductor
d) Magnetic flux
View Answer

Answer: c
Explanation: Fleming’s left hand rule stated that if the index finger points toward magnetic flux, the thumb towards the motion of the conductor, then the middle finger points towards the induced emf.

5. According to Fleming’s right hand rule, the index finger points towards?
a) Current
b) E.M.F.
c) Motion of the conductor
d) Magnetic flux
View Answer

Answer: d
Explanation: Fleming’s left hand rule stated that if the index finger points towards magnetic flux, the thumb towards the motion of the conductor, then the middle finger points towards the induced emf.
advertisement

6. According to Fleming’s right hand rule, the middle finger points towards?
a) Current
b) E.M.F.
c) Motion of the conductor
d) Magnetic flux
View Answer

Answer: b
Explanation: Fleming’s left hand rule stated that if the index finger points towards magnetic flux, the thumb towards the motion of the conductor, then the middle finger points towards the induced emf.

7. The relation between the direction of induced emf and the direction of motion of the conductor is?
a) Parallel
b) Equal
c) Not related
d) Perpendicular
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Fleming’s right hand rule, the induced emf, the motion of the conductor and the magnetic flux are mutually perpendicular.
advertisement

8. The relation between the direction of induced emf and the direction of magnetic flux is _______
a) Parallel
b) Equal
c) Not related
d) Perpendicular
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Fleming’s right hand rule, the induced emf, the motion of the conductor and the magnetic flux are mutually perpendicular.

9. The relation between the direction of magnetic flux and the direction of motion of the conductor is _______
a) Parallel
b) Equal
c) Not related
d) Perpendicular
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Fleming’s right hand rule, the induced emf, the motion of the conductor and the magnetic flux are mutually perpendicular.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.