Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Basic AC Parallel Circuits

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basic AC Parallel Circuits”.

1. In a parallel circuit, we consider _____________ instead of impedance.
a) Resistance
b) Capacitance
c) Inductance
d) Admittance
View Answer

Answer: d
Explanation: In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where admittance is the reciprocal of impedance.
advertisement

2. In a parallel circuit, we consider admittance instead of _________
a) Resistance
b) Capacitance
c) Inductance
d) Impedance
View Answer

Answer: d
Explanation: In a parallel circuit, we consider admittance instead of impedance, where admittance is the reciprocal of impedance.

3. Which, among the following is the correct expression for impedance?
a) Z=Y
b) Z=1/Y
c) Z=Y2
d) Z=1/Y2
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that impedance is the reciprocal of admittance, hence the correct expression for impedance is: Z=1/Y.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which, among the following is the correct expression for admittance?
a) Y=Z
b) Y=1/Z
c) Y=Z2
d) Y=1/Z2
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that admittance is the reciprocal of impedance, hence the correct expression for admittance is: Y=1/Z.

5. What is the unit of admittance?
a) ohm
b) henry
c) farad
d) ohm-1
View Answer

Answer: d
Explanation: The unit for admittance is ohm-1 because the unit of impedance is ohm and admittance is the reciprocal of impedance.
advertisement

6. As the impedance increases, the admittance ____________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: As the impedance increases, the admittance decreases because admittance is equal to 1/impedance.

7. if the impedance of a system is 4 ohm, calculate its admittance.
a) 0.25 ohm-1
b) 4 ohm-1
c) 25 ohm-1
d) 0.4 ohm-1
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that: Y=1/Z.
Substituting the value of Z from the question, we get Y = 1/4 = 0.25 => Y= 0.25 ohm-1.
advertisement

8. The admittance of a system is 10 ohm-1, calculate its impedance.
a) 10 ohm
b) 0.1 ohm
c) 1 ohm
d) 1.1 ohm
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that: Z=1/Y.
Z = 1/10 = 0.1 => Z = 0.1 ohm.

9. In A parallel circuit, with any number of impedances, The voltage across each impedance is?
a) equal
b) divided equally
c) divided proportionaly
d) zero
View Answer

Answer: a
Explanation: In parallel circuits, the current across the circuits vary whereas the voltage remains the same. So, voltage across each impedance is equal in parallel circuit.
advertisement

10. In a parallel circuit, current in each impedance is_____________
a) equal
b) different
c) zero
d) infinite
View Answer

Answer: b
Explanation: In parallel circuits, the current across the circuits vary whereas the voltage remains the same. So, current in each impedance is different.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.