Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Alternating Current in a Resistive & Inductive Circuit

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Alternating Current in a Resistive & Inductive Circuit”.

1. Instantaneous voltage is the product of resistance and _____________ current in a resistive circuit.
a) Instantaneous
b) Average
c) RMS
d) Peak
View Answer

Answer: a
Explanation: V=IR. So, V(t)=i(t)R
Instantaneous voltage is the product of resistance and instantaneous current in a resistive circuit.
advertisement

2. Find the value of the instantaneous voltage if the resistance is 2 ohm and the instantaneous current in the circuit is 5A.
a) 5V
b) 2V
c) 10V
d) 2.5V
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that,
v=iR, substituting the given values from the question, we get v=10V.

3. The power for a purely resistive circuit is zero when?
a) Current is zero
b) Voltage is zero
c) Both current and voltage are zero
d) Either current or voltage is zero
View Answer

Answer: d
Explanation: P=VIcosϕ Power in a circuit is the product of voltage, current and the cosine of the phase angle. Phase angle is 00 for purely resistive circuit so, P=VI. Hence if either voltage or current is zero, the power is zero.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The correct expression for the instantaneous current if instantaneous voltage is Vm(sint) in a resistive circuit is?
a) 1A
b) 2A
c) 3A
d) 4A
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that:V=Vm(sint)
Since i=V/R, we can write, i=Vm(sint)/R.

5. Calculate the resistance in the circuit if the rms voltage is 20V and the rms current is 2A.
a) 2 ohm
b) 5 ohm
c) 10 ohm
d) 20 ohm
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that:
R=V/I
Substituting the given values from the question, we get R=10 ohm.
advertisement

6. The correct expression for the instantaneous current in a resistive circuit is?
a) i=Vm(sint)/R
b) i=Vm(cost)/R
c) i=V(sint)/R
d) i=V(cost)/R
View Answer

Answer: a
Explanation: The instantaneous voltage can be written in terms of the maximum voltage in the following manner:
v=Vm(sint)
Since i=v/R, we can write, i=Vm(sint)/R.

7. Can ohm’s law be applied in an ac circuit?
a) Yes
b) No
c) Depends on the rms current
d) Depends on the rms voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: Ohm’s law can be applied in ac as well as dc circuits. It can be applied in ac circuits because the condition V=IR holds true even in ac circuits.
advertisement

8. The correct expression for the instantaneous current if instantaneous voltage is Vm(sint) in an inductive circuit is?
a) i = Vm(sint)/XL
b) i = Vm(cost)/XL
c) i = -Vm(sint)/XL
d) i = -Vm(cost)/XL
View Answer

Answer: d
Explanation: V=Vm*sint
I=V/XL = -Vm(cost)/XL (since current lags voltage by 900 in inductive circuit).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.