Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Coils Connected in Series

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Coils Connected in Series”.

1. What is the equivalent inductance when inductors are connected in series?
a) Sum of all the individual inductances
b) Product of all the individual inductances
c) Sum of the reciprocal of all the individual inductances
d) Product of the reciprocal of all the individual inductances
View Answer

Answer: a
Explanation: When inductances are connected in series, the equivalent inductance is equal to the sum of all the individual inductance values.
advertisement

2. When inductances are connected in series, the equivalent inductance is ____________ the largest individual inductance.
a) Greater than
b) Less than
c) Equal to
d) Not related to
View Answer

Answer: a
Explanation: When inductances are connected in series, the equivalent inductance is equal to the sum of all the individual inductance values. Hence the equivalent inductance is greater than the largest individual inductance.

3. Three inductors having inductance values 3H, 4H and 5H are connected in series, calculate the equivalent inductance.
a) 10H
b) 12H
c) 3H
d) 5H
View Answer

Answer: b
Explanation: When inductances are connected in series, the equivalent inductance is equal to the sum of all the individual inductance values.
Hence Leq= L1+L2+L3= 12H.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Calculate the equivalent inductance between A and B.
The equivalent inductance between A & B is 44H when inductors are connected in series
a) 30H
b) 54H
c) 44H
d) 60H
View Answer

Answer: c
Explanation: The 4 inductors are connected in series, hence their equivalent inductance is:
Leq=L1+L2+L3+L4=44H.

5. When inductors are connected in series, the voltage across each inductor is _________
a) Equal
b) Different
c) Zero
d) Infinity
View Answer

Answer: b
Explanation: In a series circuit, the current across all elements remain the same and the total voltage of the circuit is the sum of the voltages across all the elements. The voltage across each inductor in series is different.
Take Basic Electrical Engineering Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. In a series circuit, which of the parameters remain constant across all circuit elements such as resistor, capacitor, inductor etc?
a) Voltage
b) Current
c) Both voltage and current
d) Neither voltage nor current
View Answer

Answer: b
Explanation: In a series circuit, the current across all elements remain the same and the total voltage of the circuit is the sum of the voltages across all the elements.

7. Find voltage across 2H inductor.
Find voltage across 2H inductor in given circuit
a) 2V
b) 10V
c) 12V
d) 20V
View Answer

Answer: a
Explanation: e=Ldi/dt
Leq=2+10+12+20=44H
di/dt=44/44 = 1 A/s.
Voltage across 2H inductor = 2*di/dt = 2*1=2V.
advertisement

8. Find voltage across 10H inductor.
Find voltage across 10H inductor in given circuit
a) 2V
b) 10V
c) 12V
d) 20V
View Answer

Answer: b
Explanation: e=Ldi/dt
Leq=2+10+12+20=44H
di/dt=44/44 = 1 A/s.
Voltage across 10H inductor = 10*di/dt = 10*1=10V.

9. Find voltage across 12H inductor.
Find the voltage across 12H inductor in given circuit
a) 2V
b) 10V
c) 12V
d) 20V
View Answer

Answer: c
Explanation: e=Ldi/dt
Leq=2+10+12+20=44H
di/dt=44/44 = 1 A/s.
Voltage across 12H inductor = 12*di/dt = 12*1=12V.
advertisement

10. Find voltage across 20H inductor.
Find the voltage across 20H inductor in given circuit
a) 2V
b) 10V
c) 12V
d) 20V
View Answer

Answer: d
Explanation: e=Ldi/dt
Leq=2+10+12+20=44H
di/dt=44/44 = 1 A/s.
Voltage across 20H inductor = 20*di/dt = 20*1=20V.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.