Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Simple Parallel Circuits

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Simple Parallel Circuits”.

1. From the given circuit, find the value of IR.
Find the value of IR if voltage across the resistor is the same as the source voltage
a) 0
b) V/I
c) V/R
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: c
Explanation: In the given circuit, the voltage across the resistor is the same as the source voltage as they are connected in parallel. The current in the resistor is IR hence IR=V/R.
advertisement

2. What is the relation between IR and V in the following circuit?
Find the relation between IR & V for the given figure
a) IR leads V
b) IR lags V
c) IR and V are in phase
d) No relation
View Answer

Answer: c
Explanation: In the following circuit IR and V are in phase because IR is the current in the resistor and the current in the resistor is always in phase with the voltage across it.

3. What is the expression for the current in the inductor from the following circuit?
Find the expression for current in inductor if voltage across inductor is same
a) V/I
b) V/XL
c) 0
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: In the given circuit, the voltage across the inductor is the same as the source voltage as they are connected in parallel. The current in the inductor is IL hence IL=V/XL.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the phase relation between IL and V from the following circuit?
Find the phase relation between IL & V
a) IL lags V
b) IL leads V
c) IL and V are in phase
d) No relation
View Answer

Answer: a
Explanation: IL is the current across the inductor and we know that the current across the inductor always lags the voltage across it. Hence IL lags V.

5. Find the expression for the current I from the given circuit.
Find the expression for the current I for the given circuit
a) I=IC
b) I=IR
c) I=IC+IR
d) I=0
View Answer

Answer: c
Explanation: I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence I=IC+IR.
Take Basic Electrical Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Find the total current if IC=2A and IR=5A.
Find the total current if IC=2A & IR=5A
a) 3A
b) -3A
c) 7A
d) 10A
View Answer

Answer: c
Explanation: I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence I=IC+IR.
I=2+5=7A.

7. Find the value of IR if I=10A and IC=8A.
Find the value of IR if I=10A & IC=8A
a) 5A
b) 18A
c) 12A
d) 2A
View Answer

Answer: d
Explanation: I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence I=IC+IR.
10=8+IR => IR=2A.
advertisement

8. Find the value of IL if IC=10A and IR=6A.
Find the value of IL if IC=10A & IR=6A
a) 4A
b) 18A
c) 12A
d) 2A
View Answer

Answer: a
Explanation: I is the total current in the circuit. Since this is a parallel connection, the total current in the circuit is equal to the sum of the currents in each branch of the circuit. Hence I=IC+IR.
10=IC+6 => IC=4A.

9. What is the expression for the current in the capacitor from the following circuit?
Find the expression for the current in the capacitor
a) V/C
b) V/I
c) 0
d) V/XC
View Answer

Answer: d
Explanation: In the given circuit, the voltage across the capacitor is the same as the source voltage as they are connected in parallel. The current in the capacitor is IC hence IC=V/XC.
advertisement

10. What is the phase relation between IC and V from the following circuit?
Find the phase relation between IC & V
a) IC lags V
b) IC leads V
c) IC and V are in phase
d) No relation
View Answer

Answer: b
Explanation: IC is the current across the capacitor and we know that the current across the capacitor always leads the voltage across it. Hence IC leads V.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.