Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Quality Factor

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality Factor”.

1. Quality factor is also known as _________
a) Voltage magnification
b) Current magnification
c) Resistance magnification
d) Impedance magnification
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality factor is also known as voltage magnification because the voltage across the capacitor or inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.
advertisement

2. At resonance condition, the voltage across the capacitor and inductor is _________ the source voltage.
a) Greater than
b) Less than
c) Equal to
d) Much less than
View Answer

Answer: a
Explanation: In the resonance condition, the voltage across the capacitor and inductor is greater than the source voltage because the voltage across the capacitor or inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.

3. What is the voltage across the capacitor when the source voltage is 100V and the Q factor is 10?
a) 100V
b) 10V
c) 1000V
d) 0V
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.
Q=VC/VS where VC is capacitive voltage and VS is source voltage.
10=VC/100
VC=1000 V.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the Q factor when the voltage across the capacitor is 1000V and the source voltage is 100V.
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.
Q=VC/VS where VC is capacitive voltage and VS is source voltage. Q=1000/100 = 10 V.

5. Find the source voltage when the voltage across the capacitor is 1000V and the Q factor is 10.
a) 10V
b) 200V
c) 100V
d) 90V
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.
Q=VC/VS where VC is capacitive voltage and VS is source voltage. 10=1000/VS
VS=100 V.
advertisement

6. What is the voltage across the inductor when the source voltage is 200V and the Q factor is 10?
a) 100V
b) 20V
c) 2000V
d) 0V
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.
Q=VL/VS where VL is inductive voltage and VS is source voltage. 10=VL/200 => VL = 2000 V.

7. Find the Q factor when the voltage across the inductor is 2000V and the source voltage is 100V.
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.
Q=VL/VS where VL is inductive voltage and VS is source voltage. Q=2000/100=20.
advertisement

8. Find the source voltage when the voltage across the inductor is 2000V and the Q factor is 20.
a) 10V
b) 200V
c) 100V
d) 90V
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage.
Q=VL/VS where VL is inductive voltage and VS is source voltage.
20=2000/VS
VS=100 V.

9. What happens to the voltage across the capacitor when the Q factor increases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: We know that voltage across the capacitor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. Hence as the Q factor increases, the voltage across the capacitor also increases.
advertisement

10. What happens to the voltage across the inductor when the Q factor decreases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that voltage across the inductor in resonance condition is equal to Q times the source voltage. Hence as the Q factor decreases, the voltage across the inductor also decreases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.