Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Composite Dielectric Capacitor

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Composite Dielectric Capacitor”.

1. Potential drop in a dielectric is equal to _______
a) Electric field strength*thickness
b) Electric field strength*area of a cross section
c) Electric field strength
d) Zero
View Answer

Answer: a
Explanation: When a dielectric is introduced between the two plates of a parallel plate capacitor, the potential difference decreases by the value of the product of electric field strength*thickness which is the potential difference of the dielectric.
advertisement

2. The electric field strength is 10N/C and the thickness of the dielectric is 3m. Calculate the potential drop in the dielectric.
a) 10V
b) 20V
c) 30V
d) 40V
View Answer

Answer: c
Explanation: The potential drop in a dielectric= electric field strength*area of cross section = 10*3 = 30V.

3. The electric fields of dielectrics having the same cross sectional area in series are related to their relative permittivities in which way?
a) Directly proportional
b) Inversely proportional
c) Equal
d) Not related
View Answer

Answer: b
Explanation: Let us consider two plates having fields E1 and E2 and relative permittivities e1 and e2. Then, E1=Q/(e0*e1*A) and E2=Q/(e0*e2*A), where e0=absolute permittivity and A=area of cross section. From the given expression, we see that E1/E2=e2/e1, hence the electric field is inversely proportional to the relative permittivities.

4. What happens to the capacitance when a dielectric is introduced between its plates?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: a
Explanation: The capacitance of a capacitance increases when a dielectric is introduced between its plates because the capacitance is related to the dielectric constant k by the equation:
C=k∈0A/d.

5. Calculate the relative permittivity of the second dielectric if the relative permittivity of the first is 4. The electric field strength of the first dielectric is 8V/m and that of the second is 2V/m.
a) 32
b) 4
c) 16
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: The relation between the two electric fields and the relative permittivities is:
E1/E1=e2/e1. Substituting the given values, we get e2=16.
advertisement

6. What happens to the potential drop between the two plates of a capacitor when a dielectric is introduced between the plates?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: When a dielectric is introduced between the two plates of a parallel plate capacitor, the potential difference decreases because the potential difference of the dielectric is subtracted from it.

7. If the potential difference across the plates of a capacitor is 10V and a dielectric having thickness 2m is introduced between the plates, calculate the potential difference after introducing the dielectric. The electric field strength is 2V/m.
a) 4V
b) 6V
c) 8V
d) 10V
View Answer

Answer: b
Explanation: When a dielectric is introduced between the plates of a capacitor, its potential difference decreases.
New potential difference= potential difference without dielectric-potential difference of dielectric = 10-2*2 = 6V.

8. Calculate the capacitance if the dielectric constant=4, area of cross section= 10m2 and the distance of separation between the plates is 5m.
a) 7.08*10-11F
b) 7.08*1011F
c) 7.08*10-12F
d) 7.08*10-10F
View Answer

Answer: a
Explanation: The expression to find capacitance when a dielectric is introduced between the plates is:
C=ke0A/d. Substituting the given values in the equation, we get C = 7.08*10-11F.

9. A dielectric is basically a ________
a) Capacitor
b) Conductor
c) Insulator
d) Semiconductor
View Answer

Answer: c
Explanation: A dielectric is basically an insulator because it has all the properties of an insulator.
advertisement

10. What happens to the potential difference between the plates of a capacitor as the thickness of the dielectric slab increases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains the same
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: When a dielectric is introduced between the plates of a capacitor, its potential difference decreases.
New potential difference= potential difference without dielectric-potential difference of dielectric. Hence as the thickness of the dielectric slab increases, a larger value is subtracted from the original potential difference.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn