Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Capacitance and the Capacitor

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capacitance and the Capacitor”.

1. Capacitor is a device used to__________
a) store electrical energy
b) vary the resistance
c) store magnetic energy
d) dissipate energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Capacitor is used to store the charge. It stores electrical energy between the plates.
advertisement

2. Capacitor stores which type of energy?
a) kinetic energy
b) vibrational energy
c) potential energy
d) heat energy
View Answer

Answer: c
Explanation: Capacitor store charge in between the plates. This charge is stationary so we can say capacitor store potential energy.

3. Capacitor blocks__________ after long time.
a) alternating current
b) direct current
c) both alternating and direct current
d) neither alternating nor direct current
View Answer

Answer: b
Explanation: Capacitor blocks direct current at steady state and pass alternating current.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Why does capacitor block dc signal at steady state?
a) due to high frequency of dc signal
b) due to zero frequency of dc signal
c) capacitor doesnot pass any current at steady state
d) due to zero frequency of dc signal
View Answer

Answer: d
Explanation: Frequency of dc signal is zero. So, Capacitive reactance XC=1/2πfc becomes infinite and capacitor behaves as open circuit for dc signal. Hence, capacitor block dc signal.

5. If a parallel plate capacitor of plate area 2m2 and plate separation 1m store the charge of 1.77*10-11 C. What is the voltage across the capacitor?
a) 1V
b) 2V
c) 3V
d) 4V
View Answer

Answer: a
Explanation: C=€0A/d
On substituting values of d, A, we get C=2€0.
Q=CV
V=1 V.
advertisement

6. Which of the following is a passive device?
a) Transistor
b) Rectifier
c) Capacitor
d) Vaccuum Tubes
View Answer

Answer: c
Explanation: Capacitor is a passive device as it consumes power rest all generate power so, they are active devices.

7. What is the value of capacitance of a capacitor which has a voltage of 4V and has 16C of charge?
a) 2F
b) 4F
c) 6F
d) 8F
View Answer

Answer: b
Explanation: Q is directly proportional to V. The constant of proportionality in this case is C, that is, the capacitance. Hence Q=CV. From the relation, C=Q/V= 16/4=4F.
advertisement

8. For which medium capacitance is high?
a) Air
b) Mica
c) Water
d) Metal
View Answer

Answer: d
Explanation: Metals are assumed to have a high value of dielectric constant so they have high capacitance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.