Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Distribution of Voltage Across Capacitors in Series

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Questions and Answers for Freshers focuses on “Distribution of Voltage Across Capacitors in Series”.

1. The total voltage drop across a series of capacitors is __________
a) The voltage drop across any one of the capacitors
b) The sum of the voltage drop across each of the capacitors
c) The product of the voltage drop across each of the capacitors
d) Zero
View Answer

Answer: b
Explanation: The total voltage drop across a series of capacitors is equal to the sum of the voltage drop across each of the capacitors because when capacitors are connected in series, the voltage drops across each capacitor.
advertisement

2. Capacitors C1, C2 and C3 have voltage drops 2V, 3V and 5V respectively. Calculate the total voltage in the circuit.
a) 10V
b) 2V
c) 5V
d) 0V
View Answer

Answer: a
Explanation: When capacitors are connected in series:
Vtotal=V12+V2+V3 = 2+3+5 = 10V.

3. What is the voltage across the 2F capacitor?
basic-electrical-engineering-questions-answers-freshers-q3
a) 240V
b) 200V
c) 220V
d) 120V
View Answer

Answer: d
Explanation: Capacitors are in series.
1/C=1/2+1/4+1/6, therefore, C=(12/11)F.
Q = C*V = 220*(12/11) = 240C.
V across 2F capacitor = Q/C = 240/2 = 120V.

4. What is the voltage across the 4F capacitor?
basic-electrical-engineering-questions-answers-freshers-q3
a) 120V
b) 60V
c) 100V
d) 220V
View Answer

Answer: b
Explanation: Capacitors are in series.
1/C=1/2+1/4+1/6, therefore, C=(12/11)F.
Q = C*V = 220*(12/11) = 240C.
V across 4F capacitor = Q/C = 240/4 = 60V.

5. Calculate the voltage across the 6F capacitor.
basic-electrical-engineering-questions-answers-freshers-q3
a) 120V
b) 60V
c) 40V
d) 220V
View Answer

Answer: c
Explanation: Capacitors are in series.
1/C=1/2+1/4+1/6, therefore, C=(12/11)F.
Q = C*V = 220*(12/11) = 240C.
V across 6F capacitor = Q/C = 240/6 = 40V.
advertisement

6. When capacitors are connected in series, which of the following rules are applied?
a) Voltage divider
b) Current divider
c) Both voltage divider and current divider
d) Neither voltage divider nor current divider
View Answer

Answer: a
Explanation: Voltage divider is the rule applied when capacitors are connected in series because when capacitors are connected in series, the voltage is different across each capacitor.

7. A capacitor does not allow sudden changes in _________
a) Current
b) Voltage
c) Resistance
d) Inductance
View Answer

Answer: b
Explanation: Capacitor does not allow sudden changes in voltage because these changes occur in zero time which results in the current being infinity, which is not possible.

8. Which of the following expressions is correct with respect to the voltage across capacitors in series?
a) V1/V2=C2/C1
b) V2/V1=C2/C1
c) V1*V2=C1*C2
d) V1/C1=V2/C2
View Answer

Answer: a
Explanation: When capacitors are connected in series, the charge across each capacitor remains the same whereas the voltage across each varies. When two capacitors are connected in series:
Q=V1C1; Q=V2C2. Thus: V1/V2=C2/C1.

9. Two 4F capacitors are connected in series, calculate the voltage across each if the total voltage is 20V.
a) 10V
b) 5V
c) 20V
d) 0V
View Answer

Answer: a
Explanation: The two capacitors have the same capacitance, hence the voltage gets divides equally. V across each=Total voltage/2 = 20/2 = 10V.
advertisement

10. Two capacitors having voltage 2F and 4F are connected in series. This combination is connected to a 100V supply, calculate the voltage across the 2F capacitor.
a) 66.67V
b) 33.33V
c) 100V
d) 0V
View Answer

Answer: a
Explanation: Ctotal = 2*4/(2+4) = 4/3F
Q = CV = (4/3)*100 = 400/3 C.
V across 2F capacitor = Q/C = (400/3)/2 = 200/3 = 66.67F.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn