Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Star Delta Transformation

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Star Delta Transformation”.

1. Find the equivalent delta circuit.
The equivalent delta circuit is 9.69 ohm, 35.71 ohm & 6.59 ohm
a) 9.69 ohm, 35.71 ohm, 6.59 ohm
b) 10.69 ohm, 35.71 ohm, 6.59 ohm
c) 9.69 ohm, 34.71 ohm, 6.59 ohm
d) 10.69 ohm, 35.71 ohm, 7.59 ohm
View Answer

Answer: a
Explanation: Using the star to delta conversion:
R1 = 4.53+6.66+4.53*6.66/1.23 = 35.71 ohm
R2 = 4.53+1.23+4.53*1.23/6.66 = 6.59 ohm
R3 = 1.23+6.66+1.23*6.66/4.53 = 9.69 ohm.
advertisement

2. Which, among the following is the correct expression for star-delta conversion?
a) R1=Ra*Rb/(Ra+Rb+Rc), R2=Rb*Rc/(Ra+Rb+Rc), R3=Rc*Ra/(Ra+Rb+Rc)b)
b) R1=Ra/(Ra+Rb+Rc), R2=Rb/(Ra+Rb+Rc), Rc=/(Ra+Rb+Rc)
c) R1=Ra+Rb+Ra*Rb/Rc, R2=Rc+Rb+Rc*Rb/Ra, R3=Ra+Rc+Ra*Rc/Rb
d) R1=Ra*Rb/Rc, R2=Rc*Rb/Ra, R3=Ra*Rc/Rb
View Answer

Answer: c
Explanation: After converting to delta, each delta connected resistance is equal to the sum of the two resistance it is connected to+product of the two resistances divided by the remaining resistance. Hence R1=Ra+Rb+Ra*Rb/Rc, R2=Rc+Rb+Rc*Rb/Ra, R3=Ra+Rc+Ra*Rc/Rb.

3. Find the equivalent resistance between X and Y.
Find the equivalent resistance between X & Y when resistors are connected in star
a) 3.33 ohm
b) 4.34 ohm
c) 5.65 ohm
d) 2.38 ohm
View Answer

Answer: d
Explanation: The 3 2ohm resistors are connected in star, changing them to delta, we have R1=R2=R3= 2+2+2*2/2=6 ohm.
The 3 6ohm resistors are connected in parallel to the 10 ohm 5 ohm and 10ohm resistors respectively.
This network can be further reduced to a network consisting of a 3.75ohm and 2.73ohm resistor connected in series whose resultant is intern connected in parallel to the 3.75 ohm resistor.
advertisement
advertisement

4. Delta connection is also known as____________
a) Y-connection
b) Mesh connection
c) Either Y-connection or mesh connection
d) Neither Y-connection nor mesh connection
View Answer

Answer: b
Explanation: Delta connection is also known as mesh connection because its structure is like a mesh, that is, a closed loop which is planar.

5. Ra is resistance at A, Rb is resistance at B, Rc is resistance at C in star connection. After transforming to delta, what is resistance between B and C?
a) Rc+Rb+Rc*Rb/Ra
b) Rc+Rb+Ra*Rb/Rc
c) Ra+Rb+Ra*Rc/Rb
d) Rc+Rb+Rc*Ra/Rb
View Answer

Answer: a
Explanation: After converting to the delta, each delta connected resistance is equal to the sum of the two resistances it is connected to+product of the two resistances divided by the remaining resistance. Hence, resistance between B and C = Rc+Rb+Rc*Rb/Ra.
advertisement

6. Ra is resistance at A, Rb is resistance at B, Rc is resistance at C in star connection. After transforming to delta, what is resistance between A and C?
a) Ra+Rb+Ra*Rb/Rc
b) Ra+Rc+Ra*Rc/Rb
c) Ra+Rb+Ra*Rc/Ra
d) Ra+Rc+Ra*Rb/Rc
View Answer

Answer: b
Explanation: After converting to the delta, each delta connected resistance is equal to the sum of the two resistances it is connected to+product of the two resistances divided by the remaining resistance. Hence, resistance between A and C = Ra+Rc+Ra*Rc/Rb.

7. Ra is resistance at A, Rb is resistance at B, Rc is resistance at C in star connection. After transforming to delta, what is resistance between A and B?
a) Rc+Rb+Ra*Rb/Rc
b) Ra+Rb+Ra*Rc/Rb
c) Ra+Rb+Ra*Rb/Rc
d) Ra+Rc+Ra*Rc/Rb
View Answer

Answer: c
Explanation: After converting to the delta, each delta connected resistance is equal to the sum of the two resistances it is connected to+product of the two resistances divided by the remaining resistance. Hence, resistance between A and B = Ra+Rb+Ra*Rb/Rc.
advertisement

8. If a 1ohm 2ohm and 32/3ohm resistor is connected in star, find the equivalent delta connection.
a) 34 ohm, 18.67 ohm, 3.19 ohm
b) 33 ohm, 18.67 ohm, 3.19 ohm
c) 33 ohm, 19.67 ohm, 3.19 ohm
d) 34 ohm, 19.67 ohm, 3.19 ohm
View Answer

Answer: a
Explanation: Using the formula for delta to star conversion:
Using the formula for delta to star conversion:
R1=1+2+1*2/(32/3)
R2=1+32/3+1*(32/3)/2
R3=2+32/3+2*(32/3)/1.

9. If an 8/9ohm, 4/3ohm and 2/3ohm resistor is connected in star, find its delta equivalent.
a) 4ohm, 3ohm, 2ohm
b) 1ohm, 3ohm, 2ohm
c) 4ohm, 1ohm, 2ohm
d) 4ohm, 3ohm, 1ohm
View Answer

Answer: a
Explanation: Using the formula for the star to delta conversion:
R1=8/9+4/3+(8/9)*(4/3)/(2/3)
R2=8/9+2/3+(8/9)*(2/3)/(4/3)
R3=2/3+4/3+(2/3)*(4/3)/(8/9).
advertisement

10. Find the equivalent resistance between A and B.
Find the equivalent resistance between A & B for resistance between 1 & node 3
a) 32ohm
b) 31ohm
c) 30ohm
d) 29ohm
View Answer

Answer: d
Explanation: The equivalent resistance between node 1 and node 3 in the star connected circuit is R=(10×10+10×11+11×10)/11=29ohm.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.