Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Nodal Analysis

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nodal Analysis”.

1. Find the value of the node voltage V.
FFind the value of the node voltage V
a) -60V
b) 60V
c) 40V
d) -40V
View Answer

Answer: a
Explanation: The node equation is:
-2+8+V/10=0 => 6 + v/10 = 0 => v = -10*6 = -60V
Solving this equation, we get V = -60V.
advertisement

2. Calculate the node voltages V1 and V2.
Find the node voltages V1 & V2
a) 12V, 13V
b) 26.67V, 11.33V
c) 11.33V, 26.67V
d) 13V, 12V
View Answer

Answer: c
Explanation: The nodal equations are:
2V1-V2=-4
-4V1+5V2=88
Solving these equations simultaneously, we get V1=11.33V and V2=26.67V.

3. Find the node voltage V.
Find the node voltage V in nodal equation
a) 1V
b) 2V
c) 3V
d) 4V
View Answer

Answer: d
Explanation: The nodal equation is:
(V-10)/2+(V-7)/3+V/1=0
Solving for V, we get V=4V.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Calculate the node voltages.
The node voltages is 30.77V, 7.52V & 18.82V
a) 30.77V, 7.52V, 18.82V
b) 32.34V, 7.87V, 8.78V
c) 34.34V, 8.99V, 8.67V
d) 45.44V, 6.67V, 7.77V
View Answer

Answer: a
Explanation: The nodal equations, considering V1, V2 and V3 as the first, second and third node respectively, are:
-8+(V1-V2)/3-3+(V1-V3)/4=0
3+V2+(V2-V3)/7+(v2-V1)/3=0
-2.5+(V3-V2)/7+(V3-V1)/4+V3/5=0
Solving the equations simultaneously, we get V1=30.77V, V2=7.52V and V3=18.82V.

5. Find the value of V1 and V2.
Find the value of V1 & V2
a) 87.23V, 29.23V
b) 23.32V, 46.45V
c) 64.28V, 16.42V
d) 56.32V, 78, 87V
View Answer

Answer: c
Explanation: The nodal equations are:
0.3V1-0.2V2=16
-V1+3V2=-15
Solving these equations simultaneously, we get V1=64.28V and V2=16.42V.
Take Basic Electrical Engineering Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Nodal analysis is generally used to determine_______
a) Voltage
b) Current
c) Resistance
d) Power
View Answer

Answer: a
Explanation: Nodal analysis uses Kirchhoff’s Current Law to find all the node voltages. Hence it is a method used to determine the voltage.

7. If there are 10 nodes in a circuit, how many equations do we get?
a) 10
b) 9
c) 8
d) 7
View Answer

Answer: b
Explanation: One node is taken as reference node so, the number of equations we get is always one less than the number of nodes in the circuit, hence for 10 nodes we get 9 equations.
advertisement

8. Nodal analysis can be applied for________
a) Planar networks
b) Non-planar networks
c) Both planar and non-planar networks
d) Neither planar nor non-planar networks
View Answer

Answer: c
Explanation: Nodal analysis can be applied for both planar and non-planar networks since each node, whether it is planar or non-planar, can be assigned a voltage.

9. How many nodes are taken as reference nodes in a nodal analysis?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: In the nodal analysis, one node is treated as the reference node and the voltage at that point is taken as 0.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.