Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Ohm’s Law for a Magnetic Circuit

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ohm’s Law for a Magnetic Circuit”.

1. Ohm’s law for magnetic circuits is _________
a) F=ϕS
b) F=ϕ/S
c) F=ϕ2S
d) F=ϕ/S2
View Answer

Answer: a
Explanation: Ohm’s law for magnetic circuits states that the MMF is directly proportional to the magnetic flux where reluctance is the constant of proportionality.
advertisement

2. What happens to the MMF when the magnetic flux decreases?
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Becomes zero
View Answer

Answer: b
Explanation: Ohm’s law for the magnetic circuit’s states that the MMF is directly proportional to the magnetic flux hence as the magnetic flux decreases, the MMF also decreases.

3. Calculate the MMF when the magnetic flux is 5Wb and the reluctance is 3A/Wb.
a) 10At
b) 10N
c) 15N
d) 15At
View Answer

Answer: d
Explanation: We know that:
F=ϕS
Substituting the given values from the question, we get MMF = 15At.
advertisement
advertisement

4. A ring having a cross-sectional area of 500 mm2, a circumference of 400 mm and ϕ=800microWb has a coil of 200 turns wound around it. Calculate the flux density of the ring.
a) 1.6T
b) 2.6T
c) 3.6T
d) 4.6T
View Answer

Answer: a
Explanation: ϕ=BA => Flux density B = ϕ/A
Substituting the values, we get B=1.6T.

5. A ring having a cross-sectional area of 500 mm2, a circumference of 400 mm and ϕ=800microWb has a coil of 200 turns wound around it. Relative permeability of ring is 380. Calculate the reluctance.
a) 1.68 * 10-4A/Wb
b) 1.68 * 104 A/Wb
c) 1.68 * 106 A/Wb
d) 1.68 * 10-6A/Wb
View Answer

Answer: c
Explanation: Reluctance=l/(µ*A) = l/(µrµ0*A)
Substituting the values, we get Reluctance=1.68*106 A/Wb.
Participate in Basic Electrical Engineering Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. A ring having a cross-sectional area of 500 mm2, a circumference of 400 mm and ϕ=800microWb has a coil of 200 turns wound around it. Relative permeability of ring is 380. Calculate the magnetomotive force.
a) 1442At
b) 1342At
c) 1432At
d) 1344At
View Answer

Answer: d
Explanation: Reluctance=l/(µ*A) = l/(µrµ0*A)
Substituting the values, we get Reluctance S=1.68*106 A/Wb.
F=ϕS
Substituting the given values, we get F = 1344At.

7. A ring having a cross-sectional area of 500 mm2, a circumference of 400 mm and ϕ=800microWb has a coil of 200 turns wound around it. Relative permeability of ring is 380. Calculate the magnetising current.
a) 6.7A
b) 7.7A
c) 7.6
d) 6.1A
View Answer

Answer: a
Explanation: Reluctance = l/(µ*A) = l/(µrµ0*A)
Substituting the values, we get Reluctance S=1.68*106 A/Wb.
F=ϕS Substituting the given values, we get F = 1344At.
I=F/N Substituting the values from the question, we get I=6.7A.
advertisement

8. Can we apply Kirchhoff’s law to magnetic circuits?
a) Yes
b) No
c) Depends on the circuit
d) Insufficient information provided
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic circuits have an equivalent to the potential difference of electric circuits. This is the magnetic potential difference which allows us to apply Kirchhoff’s laws to magnetic circuit analysis.

9. What is MMF?
a) Magnetic Machine Force
b) Magnetomotive Force
c) Magnetic Motion Force
d) Magnetomotion Force
View Answer

Answer: b
Explanation: MMF stands for magnetomotive force. Actually, it is not a force. It is analogous to potential in electric field.
advertisement

10. The equivalent of the current I in magnetic ohm’s law is?
a) Flux
b) Reluctance
c) MMF
d) Resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: The equivalent of current in magnetic ohm’s law is flux as:
V=IR is equivalent to F=ϕS.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.