Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Resistance and Inductance in Series

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Resistance and Inductance in Series”.

1. A resistance of 7 ohm is connected in series with an inductance of 31.8mH. The circuit is connected to a 100V 50Hz sinusoidal supply. Calculate the current in the circuit.
a) 2.2A
b) 4.2A
c) 6.2A
d) 8.2A
View Answer

Answer: d
Explanation: XL=2*π*f*L = 10 ohm. Z2=(R2+XL2)
Therefore the total impedance Z = 12.2ohm.
V=IZ, therefore I=V/Z=100/12.2 = 8.2A.
advertisement

2. A resistance of 7 ohm is connected in series with an inductance of 31.8mH. The circuit is connected to a 100V 50Hz sinusoidal supply. Calculate the phase difference.
a) -55.1
b) 55.1
c) 66.1
d) -66.1
View Answer

Answer: a
Explanation: φ=tan-1(XL/R)=55.1
Since this is an inductive circuit, the current will lag, hence φ= -55.1.

3. A resistance of 7 ohm is connected in series with an inductance of 31.8mH. The circuit is connected to a 100V 50Hz sinusoidal supply. Calculate the voltage across the resistor.
a) 31.8V
b) 57.4V
c) 67.3V
d) 78.2V
View Answer

Answer: b
Explanation: XL=2*π*f*L = 10 ohm. Z2=(R2+XL2)
Therefore, the total impedance Z = 12.2ohm.
V=IZ, therefore I=V/Z=100/12.2 = 8.2A. Voltage across resistor = 8.2*7 = 57.4V.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. A resistance of 7 ohm is connected in series with an inductance of 31.8mH. The circuit is connected to a 100V 50Hz sinusoidal supply. Calculate the voltage across the inductor.
a) 52V
b) 82V
c) 65V
d) 76V
View Answer

Answer: b
Explanation: XL=2*π*f*L = 10 ohm. Z2=(R2+XL2)
Therefore, the total impedance Z = 12.2ohm.
V=IZ, therefore I=V/Z=100/12.2 = 8.2A. Voltage across inductor = 8.2*10 = 82V.

5. A resistance of 7 ohm is connected in series with an inductance of 31.8mH. The circuit is connected to a x V 50Hz sinusoidal supply. The current in the circuit is 8.2A. Calculate the value of x.
a) 10V
b) 50V
c) 100V
d) 120V
View Answer

Answer: c
Explanation: XL=2*π*f*L= 10 ohm. Z2=(R2+XL2)
Therefore, the total impedance Z = 12.2ohm.
V=IZ, therefore V = 12.2*8.2 = 100V.
advertisement

6. Which, among the following, is the correct expression for φ.
a) φ=tan-1 (XL/R)
b) φ=tan-1 (R/XL)
c) φ=tan-1 (XL*R)
d) φ=cos-1 (XL/R)
View Answer

Answer: a
Explanation: From the impedance triangle, we get tanφ= XL/R.
Hence φ=tan-1 (XL/R).

7. For an RL circuit, the phase angle is always ________
a) Positive
b) Negative
c) 0
d) 90
View Answer

Answer: b
Explanation: For a series resistance and inductance circuit the phase angle is always a negative value because the current will always lag the voltage.
advertisement

8. What is φ in terms of voltage?
a) φ=cos-1V/VR
b) φ=cos-1V*VR
c) φ=cos-1VR/V
d) φ=tan-1V/VR
View Answer

Answer: c
Explanation: From the voltage triangle, we get cosφ= VR/V.
Hence φ=cos-1VR/V.

9. What is sinϕ from impedance triangle?
a) XL/R
b) XL/Z
c) R/Z
d) Z/R
View Answer

Answer: b
Explanation: In Impedance triangle, Base is R, Hypotenuse is Z, Height is XL.
So, sinϕ = XL/Z.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.