Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Direction of Magnetic Field

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Direction of Magnetic Field”.

1. Field lines move from __________
a) North to south
b) South to north
c) West to east
d) East to west
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic field lines originate at the north pole and terminate at the south pole of the magnet.
advertisement

2. Magnetic field lines ___________ at the north pole.
a) Emerge
b) Converge
c) Neither emerge nor converge
d) Either emerge or converge
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic field lines emerge at the north pole. Field lines seem to emerge at the north pole because they originate at the north pole.

3. Magnetic field lines ___________ at the south pole.
a) Emerge
b) Converge
c) Neither emerge nor converge
d) Either emerge or converge
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnetic field lines converge at the south pole. Field lines seem to converge at the south pole because they end at the south pole.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is used to determine the direction of magnetic field in a current carrying conductor?
a) Left hand thumb rule
b) Right hand thumb rule
c) Right hand palm rule
d) Left hand palm rule
View Answer

Answer: b
Explanation: The right hand thumb rule determines the direction of a magnetic field in a current carrying conductor. The rule states that when we align our right thumb in the direction of the current and curl our fingers around it, the direction of our fingers is the direction of the magnetic field.

5. According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes?
a) Direction of magnetic field
b) Direction of current
c) Direction of force
d) Direction of force as well as current
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes the direction of the magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of the current.
advertisement

6. According to Flemming’s left hand rule, the middle finger denotes?
a) Direction of magnetic field
b) Direction of current
c) Direction of force
d) Direction of force as well as current
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes the direction of the magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of the current.

7. According to Flemming’s left hand rule, the thumb denotes?
a) Direction of magnetic field
b) Direction of current
c) Direction of force
d) Direction of force as well as current
View Answer

Answer: c
Explanation: According to Flemming’s left hand rule, the index finger denotes the direction of the magnetic field, the thumb denoted the direction of force and the middle finger denoted the direction of the current.
advertisement

8. The relation between the direction of force and the direction of magnetic field is _________
a) Same direction
b) Opposite direction
c) Perpendicular
d) Unrelated
View Answer

Answer: c
Explanation: When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

9. The relation between the direction of current and the direction of magnetic field is ________
a) Same direction
b) Opposite direction
c) Perpendicular
d) Unrelated
View Answer

Answer: c
Explanation: When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.
advertisement

10. The relation between the direction of current and the direction of the force is _________
a) Same direction
b) Opposite direction
c) Perpendicular
d) Unrelated
View Answer

Answer: c
Explanation: When a conductor carries a certain value of current, the force developed in the conductor, the current in the conductor and the magnetic field in the conductor are mutually perpendicular to each other.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter