Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Types of Capacitor and Capacitance

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Capacitor and Capacitance”.

1. Paper capacitor is a type of _________
a) Fixed capacitor
b) Variable capacitor
c) Either fixed or variable depending on its usage
d) Neither fixed nor variable
View Answer

Answer: a
Explanation: Paper capacitors are fixed capacitors because, like fixed capacitors, its capacitance value remains constant. In paper capacitors, paper is used as the dielectric.
advertisement

2. A capacitor using chemical reactions to store charge is _______
a) Paper capacitor
b) Ceramic capacitor
c) Polyester capacitor
d) Electrolyte capacitor
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrolyte capacitors use chemical processes like pyrolysis to store charge between its plates.

3. Which, among the following, is the odd one out?
a) Ceramic capacitor
b) Electrolyte capacitor
c) Tuning capacitor
d) Paper capacitor
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramic capacitor, electrolyte capacitor and paper capacitor are fixed capacitors whereas tuning capacitors is a variable capacitor, hence it is the odd one out.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In a variable capacitor, capacitance can be varied by ______
a) Turning the rotatable plates in or out
b) Sliding the rotatable plates
c) Changing the plates
d) Changing the material of plates
View Answer

Answer: a
Explanation: As the plates are rotated, the area of the plates between which the field exists, will vary. Capacitance depends on area, hence as area varies, capacitance also varies.

5. The simplest kind of capacitor is ________
a) Ceramic capacitor
b) Electrolyte capacitor
c) Tuning capacitor
d) Paper capacitor
View Answer

Answer: d
Explanation: The paper capacitor consists of two strips of aluminium foil separated by sheets of waxed paper. This whole setup is rolled up into the form of a cylinder. Since the materials requires for its construction are easily available, it is the simplest kind of capacitor.
Take Basic Electrical Engineering Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Capacitor preferred when there is high frequency in the circuits is _______
a) Electrolyte capacitor
b) Mica capacitor
c) Air capacitor
d) Glass capacitor
View Answer

Answer: b
Explanation: Mica capacitors are preferred for high frequency circuits because they have low ohmic losses and less reactance.

7. The type of capacitors used in communication transmitters are?
a) Electrolyte capacitor
b) Variable capacitor
c) Air capacitor
d) Glass capacitor
View Answer

Answer: b
Explanation: Variable capacitor is used to tune all the circuits to same frequency i.e. resonance frequency so they are used in communication transmitters.
advertisement

8. Which capacitors relatively costly?
a) Electrolyte capacitor
b) Mica capacitor
c) Air capacitor
d) Glass capacitor
View Answer

Answer: b
Explanation: Mica capacitors are relatively expensive because it consists either of alternate layers of mica and metal foil clamped tightly together, or of thin films of silver on the two sides of a mica sheet. Silver is an expensive metal, hence mica capacitors are expensive.

9. ____________ capacitors usually have a colour code to find its value.
a) Electrolyte capacitor
b) Variable capacitor
c) Polyester capacitor
d) Glass capacitor
View Answer

Answer: c
Explanation: Polyester capacitors usually come with a colour code because they are very small and their values cannot be printed on its body.
advertisement

10. ______________ capacitors have a high leakage voltage.
a) Electrolyte capacitor
b) Variable capacitor
c) Air capacitor
d) Polyester capacitor
View Answer

Answer: d
Explanation: Polyester capacitors can operate at high voltages, that is, a few thousand volts and the leakage resistance is high, that is, usually 100 M.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

To practice all areas of Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.