Electromagnetic Theory Questions and Answers – Electric Field Density

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electric Field Density”.

1. The lines of force are said to be
a) Real
b) Imaginary
c) Drawn to trace the direction
d) Not significant
View Answer

Answer: c
Explanation: The lines drawn to trace the direction in which a positive test charge will experience force due to the main charge are called lines of force. They are not real but drawn for our interpretation.
advertisement

2. Electric flux density in electric field is referred to as
a) Number of flux lines
b) Ratio of flux lines crossing a surface and the surface area
c) Direction of flux at a point
d) Flux lines per unit area
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric flux density is given by the ratio between number of flux lines crossing a surface normal to the lines and the surface area. The direction of D at a point is the direction of the flux lines at that point.

3. The electric flux density is the
a) Product of permittivity and electric field intensity
b) Product of number of flux lines and permittivity
c) Product of permeability and electric field intensity
d) Product of number of flux lines and permeability
View Answer

Answer: a
Explanation: D= εE, where ε=εoεr is the permittivity of electric field and E is the electric field intensity. Thus electric flux density is the product of permittivity and electric field intensity.
advertisement
advertisement

4. Which of the following correctly states Gauss law?
a) Electric flux is equal to charge
b) Electric flux per unit volume is equal to charge
c) Electric field is equal to charge density
d) Electric flux per unit volume is equal to volume charge density
View Answer

Answer: d
Explanation: The electric flux passing through any closed surface is equal to the total charge enclosed by that surface. In other words, electric flux per unit volume leaving a point (vanishing small volume), is equal to the volume charge density.

5. The Gaussian surface is
a) Real boundary
b) Imaginary surface
c) Tangential
d) Normal
View Answer

Answer: b
Explanation: It is any physical or imaginary closed surface around a charge which satisfies the following condition: D is everywhere either normal or tangential to the surface so that D.ds becomes either Dds or 0 respectively.
advertisement

6. Find the flux density of a sheet of charge density 25 units in air.
a) 25
b) 12.5
c) 6.25
d) 3.125
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric field intensity of infinite sheet of charge E = σ/2ε.
Thus D = εE = σ/2 = 25/2 = 12.5.

7. A uniform surface charge of σ = 2 μC/m2, is situated at z = 2 plane. What is the value of flux density at P(1,1,1)m?
a) 10-6
b) -10-6
c) 106
d) -106
View Answer

Answer: b
Explanation: The flux density of any field is independent of the position (point). D = σ/2 = 2 X 10-6(-az)/2 = -10-6.
advertisement

8. Find the flux density of line charge of radius (cylinder is the Gaussian surface) 2m and charge density is 3.14 units?
a) 1
b) 0.75
c) 0.5
d) 0.25
View Answer

Answer: d
Explanation: The electric field of a line charge is given by, E = λ/(2περ), where ρ is the radius of cylinder, which is the Gaussian surface and λ is the charge density. The density D = εE = λ/(2πρ) = 3.14/(2π X 2) = 1/4 = 0.25.

9. If the radius of a sphere is 1/(4π)m and the electric flux density is 16π units, the total flux is given by,
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: Total flux leaving the entire surface is, ψ = 4πr2D from Gauss law. Ψ = 4π(1/16π2) X 16π = 4.
advertisement

10. Find the electric field intensity of transformer oil (εr = 2 approx) with density 1/4π (in 109 units)
a) 2.5
b) 3.5
c) 4.5
d) 5.5
View Answer

Answer: c
Explanation: D = εE. E = (1/4π)/(2Xεo) = 4.5 X 109 units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.