Electromagnetic Theory Questions and Answers – Magnetic Energy and Circuits

«
»

This set of Electromagnetic Theory Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetic Energy and Circuits”.

1. The magnetic energy of a magnetic material is given by
a) BH/2
b) B/2H
c) H/2B
d) B/H
View Answer

Answer: a
Explanation: The magnetic energy of a material is given by half of the product of the magnetic flux density and the magnetic field intensity. It is represented as BH/2. Since B = μH, we can also write as μH2 or B2/2μ.
advertisement

2. The induced emf in a material opposes the flux producing it. This is
a) Faraday law
b) Ampere law
c) Lenz law
d) Curie law
View Answer

Answer: c
Explanation: The induced emf in a material under the influence of a magnetic field will oppose the flux that produces it. This is indicated by a negative sign in the emf equation. This phenomenon is called Lenz law.

3. The energy in a magnetic material is due to which process?
a) Emf
b) Magnetization
c) Magnetostriction
d) Polarization
View Answer

Answer: b
Explanation: The energy in a magnetic material is due to the formation of magnetic dipoles which are held together due to magnetic force. This gives energy to the material. Hence it is due to magnetization process.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The flux lines of two energised coils overlapping on each other will give
a) Series aiding
b) Shunt aiding
c) Series opposing
d) Shunt opposing
View Answer

Answer: a
Explanation: Flux lines are the magnetic lines of force of a magnetic material. Since the flux is overlapping, the total flux of the two coils together will be high. Thus it is an aiding flux. Also this type of overlapping is possible only when the two coils are back to back or in series connection.

5. The resistance in a magnetic material is called as
a) Capacitance
b) Inductance
c) Reluctance
d) Magnetic resistance
View Answer

Answer: c
Explanation: The reluctance of a magnetic material is the ability of the material to oppose the magnetic flux. It is the ratio of the magnetic motive force mmf to the flux.
advertisement

6. Calculate the reluctance of the material with a mmf of 3.5 units and flux of 7units.
a) 32.5
b) 10.5
c) 0.5
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: The reluctance is defined as the ratio of the mmf and the flux. It is given by S = mmf/φ. On substituting mmf = 3.5 and φ = 7, we get S = 3.5/7 = 0.5 units.

7. Which of the following relations is correct?
a) NI = Sφ
b) NS = Iφ
c) Nφ = SI
d) NI = S/φ
View Answer

Answer: a
Explanation: The reluctance is also defined by the ratio of the current element to the flux. In other words, mmf = NI. Thus S = NI/φ. We get the relation NI = Sφ.
advertisement

8. Calculate the reluctance of a material with length 2π x 10-4 in air with area 0.5.
a) 1
b) 10
c) 100
d) 1000
View Answer

Answer: d
Explanation: The reluctance is given by S = L/μ A, where L is the length, A is the area and μ is the permeability. On substituting L = 2π x 10-4, A = 0.5 and μ = 4π x 10-7, we get S = 103/(2×0.5) = 1000 units.

9. Ampere turn is equivalent to which element?
a) Sφ
b) S/φ
c) φ/S
d) S
View Answer

Answer: a
Explanation: Ampere turn refers to the current element, which is the product of the turns and the current. It is given by NI. From the definition of reluctance, S = NI/φ. Thus NI = Sφ is the best equivalent.
advertisement

10. The line integral of the magnetic field intensity is given by
a) Turns
b) Flux density
c) MMF
d) Current element
View Answer

Answer: d
Explanation: The line integral of H is given by ∫H. dl. From Ampere law it can be related to the current density and hence the current element NI for a coil of N turns. Thus, ∫H. dl = NI.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electromagnetic Theory.
To practice all areas of Electromagnetic Theory, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.