VLSI Questions and Answers – Design Rules and Layout-1

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design Rules and Layout-1”.

1. Circuit design concepts can also be represented using a symbolic diagram.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Circuit design concepts can be represented using stick diagrams and symbolic diagrams. Stick diagrams represents different layers with color codes. Symbolic diagram represents the structure with symbols with color codes.
advertisement

2. Circuit designers need _______ circuits.
a) tighter
b) smaller layout
c) decreased silicon area
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Circuit designers in general prefer tighter, smaller layouts for improved performance and decreased silicon area.

3. Process engineers want ______ process.
a) smaller
b) tighter
c) reproducible
d) non reproducible
View Answer

Answer: c
Explanation: Process engineers want design rules which are controllable and reproducible process.

4. Maturity level of the process line affects design rules.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, the maturity level of the process line affects design rules.

5. Design rules does not specify __________
a) linewidths
b) separations
c) extensions
d) colours
View Answer

Answer: d
Explanation: Design rules specify line widths, separations and extensions in terms of lambda.
advertisement

6. The width of n-diffusion and p-diffusion layer should be?
a) 3λ
b) 2λ
c) λ
d) 4λ
View Answer

Answer: b
Explanation: The width of n-diffusion and p-diffusion should be 2λ according to design rules.

7. What should be the spacing between two diffusion layers?
a) 4λ
b) λ
c) 3λ
d) 2λ
View Answer

Answer: c
Explanation: The spacing between two diffusion layers should be 3λ according to design rules and standards.

8. What should be the width of metal 1 and metal 2 layers?
a) 3λ, 3λ
b) 2λ, 3λ
c) 3λ, 4λ
d) 4λ, 3λ
View Answer

Answer: c
Explanation: The width of the metal 1 layer should be 3λ and metal 2 should be 4λ.

9. Implant should extend _______ from all the channels.
a) 2λ
b) 3λ
c) 4λ
d) λ
View Answer

Answer: a
Explanation: Implant for a n-mos depletion mode transistor should extend minimum of 2λ from the channel in all the directions.
advertisement

10. Which type of contact cuts are better?
a) buried contacts
b) butted contacts
c) butted & buried contacts
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Buried contacts are much better than butted contacts. In butted contacts the two layers are joined together or binded together using adhesive type of material where as in buried contact one layer is interconcted or fitted into another.

11. Which design method occupies or uses lesser area?
a) lambda rules
b) micron rules
c) layer rule
d) source rule
View Answer

Answer: b
Explanation: Micron rules occupies or consumes lesser area. 50% of the area usage can be reduced by using micron rules over lambda rules.

12. Which gives scalable design rules?
a) lambda rules
b) micron rules
c) layer rules
d) thickness rules
View Answer

Answer: a
Explanation: Lambda rules gives scalable design rules and micron rules gives absolute dimensions.

13. Devices designed with lambda design rules are prone to shorts and opens.
a) true
b) false
View Answer

Answers: b
Explanation: Lambda design rules prevent shorting, opens, contact from slipping out of the area to be contacted.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn