VLSI Questions and Answers – Noise in MOS Device

«

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Noise in MOS Devices”.

1. Noise in VLSI circuits mean:
a) Unwanted signals that arise due to vibration in the passive circuits
b) Unknown signal that limits the minimum signal level that a circuit can process with acceptable quality
c) Signal which undergoes distortion
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In VLSI circuits noise limits the minimum signal level that a circuit process with acceptable quality.
advertisement

2. In probability Noise is described as:
a) Random function
b) Random process
c) Deterministic function
d) Deterministic process
View Answer

Answer: b
Explanation: Noise is a Random Process.

3. Noise generated by independent devices are:
a) Correlated
b) Uncorrelated
c) Equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Noise generated by independent devices are uncorrelated, eg: noise generated from resistor is not similar to noise generated from transistor.

4. The 2 types of noise that the analog systems face during signal processing are:
a) Device electronic noise and environmental noise
b) Noise due to Vibration and electronic noise
c) Passive and active noise
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Device electronic noise and environmental noise affects signal processing of analog signals.

5. Thermal noise is generated from:
a) Resistor
b) Capacitor
c) Inductor
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal noise is due to random motion of electrons in a conductor.
advertisement

6. Thermal noise is generated from MOSFET by:
a) Conduction of charge carriers in the channel
b) Electric field across the gate and channel
c) Capacitance of the gate oxide
d) Substrate bias effect
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal noise is generated due to conduction of charge carriers in the channel.

7. Thermal noise current in the MOSFET is proportional to:
a) Transconductance
b) Resistance
c) Gate voltage
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Noise current I^2 = 4kTygm.

8. Flicker noise is found in MOSFET at:
a) Gate and oxide interface
b) Gate oxide and silicon interface
c) Source and substrate interface
d) Drain and substrate interface
View Answer

Answer: b
Explanation: The interface between Gate oxide and silicon substrate generates flicker noise.

9. Flicker noise originates due to:
a) Conduction in channel
b) Drain to Source voltage
c) Reduction in channel length
d) Dangling bonds
View Answer

Answer: d
Explanation: Dangling bonds generate flicker noise.
advertisement

10. The average power of flicker noise depends on:
a) Thickness of oxide
b) Cleanness of the oxide silicon interface
c) Voltage on oxide
d) Length of channel
View Answer

Answer: b
Explanation: Depending on the Cleanness of oxide silicon interface flicker noise varies.

11. In the following graph the fc is called as:
vlsi-questions-answers-mos-noise-concept-q11
a) Cutoff frequency
b) Threshold frequency
c) Corner frequency
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

12. The following graph is a spectrum of which noise:
vlsi-questions-answers-mos-noise-concept-q12
a) Thermal noise
b) Gaussian Noise
c) Flicker noise
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

13. If VIH of the 2nd gate is lower than VOH of the 1st gate, then logic output 0 from the 1st gate is considered as:
a) Logic input 1
b) Uncertain
c) Logic input 0
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Logic output 1 from first gate is considered as logic input 1 at second gate as it lies within the range.
advertisement

14. Input Voltage between VIH and VOH is considered as:
a) Logic Input 1
b) Logic Input 0
c) Uncertain
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn