VLSI Questions and Answers – BiCMOS Inverters

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “BiCMOS Inverters”.

1. In BiCMOS, bipolar transistors are used to ___________
a) drive input loads
b) drive output loads
c) to perform logic functions
d) to amplify the input voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: In BiCMOS, bipolar transistors are used to drive output loads. Bipolar transistor can also be used as amplifier, switch or as an oscillator.
advertisement

2. In BiCMOS, MOS switches are used to __________
a) drive input loads
b) drive output loads
c) to perform logic functions
d) to amplify the input voltage
View Answer

Answer: c
Explanation: In BiCMOS circuits, MOS switches are used to perform logic functions. The ability to turn the power MOS “ON” and “OFF” allows the device to be used as a very efficient switch with switching speeds much faster than standard bipolar junction transistors.

3. The nMOS and pMOS transistors used in BiCMOS is ____________
a) depletion mode
b) enhancement mode
c) only pMOS
d) only nMOS
View Answer

Answer: b
Explanation: The nMOS and pMOS transistors used in BiCMOS device operates in enhancement mode. Enhancement mode devices are mostly common switching elements in MOS.

4. The inverter has __________
a) low input impedance
b) high input impedance
c) high output impedance
d) high input and output impedance
View Answer

Answer: a
Explanation: The inverter has low input impedance. The basic inverter circuit requires a transistor with source connected to ground and a load resistor connected from the drain to positive supply Vdd.

5. The inverter has __________
a) low output impedance
b) low input impedance
c) low power dissipation
d) high input and output impedance
View Answer

Answer: a
Explanation: The inverter has low output impedance and low input impedance. These are some of the properties of a BiCMOS inverter.
advertisement

6. The inverter has __________
a) high current driving capability
b) occupies smaller area
c) high noise margin
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The inverter has high current driving capability, occupies smaller area and has high noise margins.

7. Output voltage swing should be reduced for a better performance of BiCMOS circuit.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: For a better performance BiCMOS circuit, the output voltage swing should be reduced. The possible maximum output peak-to-peak voltage obtained without clipping is called as output voltage swing.

8. BiCMOS inverter requires high load current sourcing.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: BiCMOS inverter needs high load current sinking and sourcing. Sinking provides a grounded connection to the load, whereas sourcing provides a voltage source to the load.

9. BiCMOS has _______ standby leakage current.
a) higher
b) lower
c) very low
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: BiCMOS has higher standby leakage current and thus has high power consumption.
advertisement

10. For improved base current discharge ________ enhancement type nMOS devices have to be added.
a) two
b) three
c) one
d) four
View Answer

Answer: a
Explanation: For improved base current discharge, two enhancement type nMOS transistors have to be added.

11. The BJTs in the BICMOS circuit is in _____________ configuration.
a) Push-pull
b) Totem pole
c) Active high
d) Active low
View Answer

Answer: b
Explanation: In BiCMOS circuit, the BJT transistors are in Totem pole configuration.

12. The MOSFETS are arranged in this configuration to provide __________
a) Zero static power dissipation
b) High Input impedance
c) Both zero static power dissipation and high input impedance
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: MOSFETs provide zero static power dissipation and high input impedance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

advertisement

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn