VLSI Questions and Answers – Limitations of Scaling -2

«
»

This set of VLSI Questions and Answers for Experienced people focuses on “Limitations of Scaling -2”.

1. Maximum transit time occurs when the size of the transistor is
a) minimum
b) maximum
c) does not depend on size
d) double
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum transit time occurs when the size of the transistor is minimum when Va is approximately 0.
advertisement

2. The spacing of interconnect is scaled by
a) α
b) 1/α
c) α2
d) 1/α2
View Answer

Answer: b
Explanation: Spacing of interconnect, width and thickness are scaled by 1/α as they are linear dimensions.

3. Cross section area is scaled by
a) α
b) 1/α
c) α2
d) 1/α2
View Answer

Answer: d
Explanation: Cross section area is scaled by 1/α2 as area is the product of length and width which are scaled by 1/α.

4. The decrease in device dimension ______ the die size.
a) increases
b) decreases
c) does not affect
d) decreases and then increases
View Answer

Answer: a
Explanation: The decrease in device dimension increases the die size and also the levels of integration.

5. The reduction in die size reduces
a) R
b) d
c) L
d) W
View Answer

Answer: a
Explanation: The reduction in die size also reduces R and C. Die size depends on both resistor and capacitor.
advertisement

6. The propogation delay along the optical fiber interconnect can be given as
a) n/Lx
b) nL/c
c) c/nL
d) nc/L
View Answer

Answer: b
Explanation: The propogation delay along the optical fiber interconnect can be given as nL/c where n is the refractive index, L is the length of the fiber and c is the speed of light.

7. The breakdown voltage can be reduced by _____ electric field strength.
a) increasing
b) decreasing
c) does not depend
d) exponentially decreasing
View Answer

Answer: a
Explanation: The increase in electric field strength lowers the breakdown voltages. Electric field is inversely proportional to the voltage.

8. Greater the switching speed _____ is the more.
a) low
b) more
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Increase in switching speed increases the noise problems. Switching speed is the rate a which the logic level varies.

9. Substrate concentration is scaled by
a) α
b) 1/α
c) α2
d) 1/α2
View Answer

Answer: a
Explanation: Substrate concentration Nb which gives the doping level of substrate is scaled by α.
advertisement

10. The increase in operating frequency results in ______ in cross-talk noise.
a) increase
b) decrease
c) no change
d) doubling
View Answer

Answer: a
Explanation: The increase in operating frequency and reduction in rise time tr results in the increase of cross-talk noise.

11. Flicker noise is scaled by
a) 1/α2
b) α22
c) 1/β2
d) β22
View Answer

Answer: b
Explanation: Flicker noise occurs due to fluctuations of carriers trapped in the channel by surface states. It is scaled by α22.

12. Scaling affects _____ generated noise.
a) internally
b) externally
c) internally and externally
d) does not generate
View Answer

Answer: c
Explanation: Scaling affects both internally and externally generated noise and this degrades both the production yeild and the reliability of high density chip layouts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

advertisement

To practice all areas of VLSI for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn