VLSI Questions and Answers – Propagation Delays

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Propagation Delays”.

1. Propagation time is directly proportional to ____________
a) x
b) 1/x
c) x2
d) 1/x2
View Answer

Answer: c
Explanation: Propagation time is directly proportional to square of the Propagation distance (x2). It is the time taken by the signal to move from input port to output port.
advertisement

2. The total resistance can be given as ___________
a) nRs
b) nrRs
c) rRs
d) Rs
View Answer

Answer: b
Explanation: The total resistance can be given as the product of nrRs where r is the relative resistance per section in terms of Rs.

3. Total capacitance can be given as ___________
a) n(square Cg)
b) nc(square Cg)
c) c(square Cg)
d) square Cg
View Answer

Answer: b
Explanation: Total capacitance can be given as the product of nc(square Cg) where c is the relative capacitance per section in terms of square Cg.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Overall delay is directly proportional to ___________
a) n
b) 1/n
c) n2
d) 1/n2
View Answer

Answer: c
Explanation: The overall delay is directly proportional to n2, where n is the number of pass transistors in series.

5. The number of pass transistors connected in series can be increased if ___________
a) compressor is connected
b) buffer is connected
c) ground is connected
d) voltage regulator is connected
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of pass transistors connected in series can be increased by connecting buffer in between.
Take VLSI Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Buffer is used because ___________
a) it increases the speed
b) decreases sensitivity to noise
c) decreases speed
d) does not affect speed
View Answer

Answer: a
Explanation: Buffer is used for long polysilicon runs because it increases the speed and reduces the sensitivity to noise.

7. The overall delay is ______ to the relative resistance r.
a) directly proportional
b) inversely proportional
c) exponentially proportional
d) not dependent
View Answer

Answer: a
Explanation: The overall delay is directly proportional to the relative resistance r. Overall delay is given as product of n^2rcƮ.
advertisement

8. Small disturbances of noise ___________
a) decreases the inverter voltage
b) increases the output voltage
c) switches the inverter stage between 0 to 1
d) does not switch the stage and keeps it stable
View Answer

Answer: c
Explanation: Small disturbances of noise switches the inverter stage between 0 and 1 or vice versa. It disturbs the normal operation or behaviour.

9. The buffer speeds up the ___________
a) rise time
b) fall time
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The buffer speeds up the rise time of propogated signal edge. A buffer is the combination of two inverters in which one output is fed to the other as the input.
advertisement

10. Overall delay increases as n ___________
a) increases
b) decreases
c) exponentially decreases
d) logarithmically decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Overall delay increases as n increases where n is the number of pass transistors connected in series.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.