VLSI Questions and Answers – Limitations of Scaling -1

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Limitations of Scaling -1”.

1. Built-in junction potential Vb depends on
a) Vdd
b) Vgs
c) substrate doping level
d) oxide thickness
View Answer

Answer: c
Explanation: Built-in junction potential Vb depends on the substrate doping level and this will be acceptable so long as Vb is small compared with Vdd.
advertisement

2. As the channel length is reduced in a MOS transistor, depletion region width must be
a) increased
b) decreased
c) must not vary
d) exponentially decreased
View Answer

Answer: b
Explanation: As the channel length is reduced in a MOS transistor, depletion width must also be scaled down to prevent the source and drain depletion regions from meeting.

3. Vdd is scaled by
a) α
b) β
c) 1/α
d) 1/β
View Answer

Answer: d
Explanation: Supply voltage Vdd is scaled by 1/β. All voltages are scaled by 1/β.

4. If doping level of substrate Nb increases then depletion width
a) increases
b) decreases
c) does not change
d) increases and then decreases
View Answer

Answer: b
Explanation: If the substrate doping length Nb increases then depletion width decreases because depletion width is inversely proportional to Nb.

5. Maximum electric field can be given as
a) V/d
b) d/V
c) 2V/d
d) d/2V
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum electric field can be given by 2V/d and this is induced in one-sided step junction.
advertisement

6. The size of a transistor is usually defined in terms of its
a) channel length
b) feature size
c) width
d) thickness ‘d’
View Answer

Answer: a
Explanation: The size of a transistor is usually defined in terms of its channel length L because feature size only gives area capacitance etc.

7. What is the minimum value of L to maintain transistor action?
a) d
b) d/2
c) 2d
d) d2
View Answer

Answer: c
Explanation: The channel length L should be atleast 2d to maintain the transistor action and to prevent punch-through.

8. L depends on
a) substrate concentration
b) Vgs
c) Vt
d) Vds
View Answer

Answer: a
Explanation: Channel length L depends on the supply voltage Vdd and substrate concentration Nb.

9. Drift velocity can be given as
a) E/µ
b) µ/E
c) µ * E
d) E
View Answer

Answer: c
Explanation: Carrier drift velocity can be given as the product of µ and E and the maximum carrier drift velocity is approximately equal to Vsat regardless of the supply voltage.
advertisement

10. The transit time can be given as
a) 2d
b) 2d/µE
c) µE/d
d) µE/2d
View Answer

Answer: b
Explanation: The transit time can be given by L/Vdrift which is equivalent to 2d/µE as L = 2d and Vdrift is µE.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn