VLSI Questions and Answers – CMOS Inverter

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “CMOS Inverter”.

1. CMOS inverter has ______ regions of operation.
a) three
b) four
c) two
d) five
View Answer

Answer: d
Explanation: CMOS inverter has five distinct regions of operation which can be determined by plotting CMOS inverter current versus Vin.
advertisement

2. If n-transistor conducts and has large voltage between source and drain, then it is said to be in _____ region.
a) linear
b) saturation
c) non saturation
d) cut-off
View Answer

Answer: b
Explanation: If n-transistor conducts and has large voltage between source and drain, then it is in saturation.

3. If p-transistor is conducting and has small voltage between source and drain, then it is said to work in ________
a) linear region
b) saturation region
c) non saturation resistive region
d) cut-off region
View Answer

Answer: c
Explanation: If p-transistor is conducting and has small voltage between source and drain, then it is said to be in unsaturated resistive region.

4. In the region where inverter exhibits gain, the two transistors are in _______ region.
a) linear
b) cut-off
c) non saturation
d) saturation
View Answer

Answer: d
Explanation: In the region where the inverter exhibits gain, the two transistors n and p operates in saturation region.

5. If both the transistors are in saturation, then they act as ________
a) current source
b) voltage source
c) divider
d) buffer
View Answer

Answer: a
Explanation: When both the transistors are in saturation, then act as current sources so that the equivalent circuit is two current sources between Vdd and Vss.
advertisement

6. If βn = βp, then Vin is equal to ________
a) Vdd
b) Vss
c) 2Vdd
d) 0.5Vdd
View Answer

Answer: d
Explanation: If βn = βp, then Vin = 0.5Vdd which implies that the changeover between logic levels is symmetrically disposed about the point.

7. Mobility depends on ________
a) Transverse electric field
b) Vg
c) Vdd
d) Channel length
View Answer

Answer: a
Explanation: Mobility is affected by the transverse electric field and thus also depends on Vgs and the mobility of p-device and n-device are inherently unequal.

8. In CMOS inverter, transistor is a switch having ________
a) infinite on resistance
b) finite off resistance
c) buffer
d) infinite off resistance
View Answer

Answer: b
Explanation: In CMOS inverter, transistor is a switch having finite on resistance and infinite off resistance.

9. CMOS inverter has ______ output impedance.
a) low
b) high
c) very high
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: CMOS inverter has low output impedance and this makes it less prone to noise and disturbance.
advertisement

10. What is the input resistance of CMOS inverter?
a) high
b) low
c) very low
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Input resistance of CMOS inverter is extremely high as it is a perfect insulator and draws no dc input source.

11. Increasing fan-out ____________ the propagation delay.
a) increases
b) decreases
c) does not affect
d) exponentially decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: In CMOS inverter, increasing the fan-out also increases the propagation delay. Fan-out is a term that defines the maximum number of digital inputs that the output of a single logic gate can feed.

12. Fast gate can be built by keeping ________
a) low output capacitance
b) high on resistance
c) high output capacitance
d) input capacitance does not affect speed of the gate
View Answer

Answer: a
Explanation: Fast gate can be built by keeping the output capacitance small and by decreasing the on resistance of the transistor.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

advertisement

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn