VLSI Questions and Answers – Characteristics of npn Bipolar Transistors

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characteristics of npn Bipolar Transistors”.

1. The transconductance of a bipolar is given by ______________
a) (kT/q)/Ic
b) Ic/(kT/q)
c) (q/KT)/Ic
d) Ic/(q/KT)
View Answer

Answer: b
Explanation: Transconductance gm of a bipolar transistor is given by gm = Ic/(kT/q). Transconductance is the electrical characteristic relating the current through the output of a device to the voltage across the input of a device.
advertisement

2. Transconductance depends on the process.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Transconductance gm is independent of process.

3. gm is ______ on input voltage Vbe.
a) inversely proportional
b) proportional
c) exponentially dependent
d) is not dependent
View Answer

Answer: c
Explanation: Transconductance gm is exponentially dependent on input voltage Vbe (base to emitter voltage).

4. gm is _______ to Ic.
a) directly proportional
b) inversely proportional
c) not dependent
d) exponentially proportional
View Answer

Answer: a
Explanation: Transconductance gm is directly proportional to Ic, collector current.

5. Transconductance is a __________
a) weak function
b) strong function
c) weak and strong function
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Transconductance gm is a weak function of transistor size.
advertisement

6. gm of bipolar is less than gm of MOS.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Transconductance gm of bipolar is greater than gm of MOS if inputs are controlled by equal amounts of charge.

7. Which of the following is true when inputs are controlled by equal amounts of charge?
a) Cg(MOS) = Cbase(bipolar)
b) Cg(MOS) greater than Cbase(bipolar)
c) Cg(MOS) lesser than Cbase(bipolar)
d) Cs(MOS) lesser than Cbase(bipolar)
View Answer

Answer: a
Explanation: Cg(MOS) = Cbase(bipolar) when inputs are controlled by equal amounts of charge, and then gm(bipolar) >> gm(MOS).

8. Which has better I/A?
a) CMOS
b) bipolar
c) nMOS
d) pMOS
View Answer

Answer: b
Explanation: Current/Area (I/A) of bipolar is five times better than CMOS and this can be calculated using base resistance and base transit time.

9. Bipolar transistor exhibits _______ delay.
a) turn on
b) turn off
c) storage
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Bipolar transistors exhibits turn-on, turn-off, storage delays.
advertisement

10. In bipolar transistor, which is heavily doped?
a) base region
b) emitter region
c) collector region
d) base and emitter
View Answer

Answer: b
Explanation: In bipolar transistor, emitter region is heavily doped and the base region is lightly doped.

11. Bipolar transistor is a symmetrical device.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: Bipolar transistor is not symmetrical like other transistors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn