VLSI Questions and Answers – Scaling Factors -2

«
»

This set of VLSI Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Scaling Factors -2”.

1. Carrier density is scaled by
a) α
b) β
c) 1
d) α2
View Answer

Answer: c
Explanation: Carrier density in channel Qon is scaled by 1. Carrier density is given by C0*Vgs where C0 is scaled by β and Vgs is scaled by 1/β.
advertisement

2. Channel resistance Ron is scaled by
a) α
b) β
c) 1
d) α2
View Answer

Answer: c
Explanation: Channel resistance Ron is scaled by 1. Channel resistance is given by (L/W)*(1/Qonµ).

3. Gate delay is given by
a) Ron/Cg
b) Ron * Cg
c) Cg/Ron
d) Cg2 /Ron
View Answer

Answer: b
Explanation: Gate delay Td is given as the product of Ron, channel resistance and Cg the gate capacitance.

4. Maximum operating frequency is scaled by
a) α/β
b) β/α
c) α2
d) β2
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum operating frequency f0 is scaled by α2/β. This is given by (W/L)*(µ*C0*Vdd/Cg).

5. Saturation current is scaled by
a) α
b) β
c) 1/α
d) 1/β
View Answer

Answer: d
Explanation: Saturation current Idss is scaled by 1/β. This is given by (Co*µ/2)*W/L*(Vgs-Vt)2 .
advertisement

6. Vgs is scaled by
a) α
b) β
c) 1/α
d) 1/β
View Answer

Answer: d
Explanation: Gate to source voltage Vgs is scaled by 1/β. All voltages are scaled by 1/β.

7. Current density J is scaled by
a) α/β
b) β/α
c) α2
d) β2
View Answer

Answer: c
Explanation: Current density J is scaled by α^2/β. Current density is given by Idss/A where Idss is scaled by 1/β and area A by 1/α^2.

8. Power dissipation per gate is scaled by
a) 1/α
b) 1/β
c) 1/α2
d) 1/β2
View Answer

Answer: d
Explanation: Power dissipation per gate is scaled by 1/β^2. This is the sum of static component Pgs and dynamic component Pgd.

9. Power dissipation per unit area is scaled by
a) 1/α
b) 1/β
c) β22
d) α22
View Answer

Answer: d
Explanation: Power dissipation per unit area Pa is scaled by α22. This is given by Pg/Ag where Pg is scaled by 1/β2 and Ag by 1/α2.
advertisement

10. In constant voltage model, the saturation current is scaled by
a) α
b) β
c) 1
d) β2
View Answer

Answer: c
Explanation: Saturation current is scaled by 1 in constant voltage model. This is because saturation current is scaled by 1/β and here in constant voltage model β is 1.

11. In constant field model, maximum operationg frequency is scaled by
a) α
b) β
c) α2
d) β2
View Answer

Answer: a
Explanation: In constant field model, maximum operating frequency is scaled by α. Maximum operating frequency is scaled by α2/β and here in this model β = α.

12. In constant electric field model, power dissipation per unit area is scaled by
a) α
b) β
c) 1
d) β2
View Answer

Answer: c
Explanation: Power dissipation per unit area is scaled by 1 in constant electric field model. This is scaled by α22 and here in constant electric field model β = α.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.
To practice all areas of VLSI for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn