VLSI Questions and Answers – MOS Circuit Scaling – 1

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “MOS Circuit Scaling – 1”.

1. The basic figures of merit for MOS devices are
a) Minimum Feature size
b) Low Power dissipation
c) Maximum operational frequency
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the mentioned are the basic figures of merit for MOS devices.
advertisement

2. For the constant field model, the scaling factors β and α are related as:
a) β = α
b) α = 2β
c) β = 1
d) β = α = 0
View Answer

Answer: a
Explanation: In Constant field model, β = α.

3. In Constant Voltage model, the scaling factors β and α are related as:
a) β = α
b) α = 2β
c) β = 1
d) β = α = 1
View Answer

Answer: c
Explanation: In Constant Voltage model, β = 1.

4. The scaling factor for the supply voltage VDD is:
a) 1
b) 0
c) 1/α
d) 1/β
View Answer

Answer: d
Explanation: The supply voltage VDD has the scaling factor of 1/β.

5. The scaling factor of length and width of the channel are:
a) 1, 1
b) 1/α, 1/β
c) 1/α, 1/α
d) 1/β, 1/β
View Answer

Answer: c
Explanation: The scaling factor of length is 1/α, and scaling factor for width is 1/α.
advertisement

6. The third type of scaling model is:
a) λ-based model
b) µm based model
c) combined voltage and dimension model
d) combined voltage and electric field model
View Answer

Answer: c
Explanation: The third model is known as the combined voltage and dimensions model proposed by Bergmann in 1991.

7. The scaling factor of gate area in constant voltage model is:
a) 1/α2
b) 1/β2
c) 1
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The gate area = L.W, therefore scaling factor = 1/α2.

8. The scaling factor of Gate Capacitance per unit area is:
a) 1/β
b) 1/α
c) β
d) α
View Answer

Answer: c
Explanation: Gate capacitance per unit area has the scaling factor of β.

9. The scaling factor of Gate capacitance is:
a) 1/β
b) 1/α
c) β/α2
d) α/β2
View Answer

Answer: c
Explanation: The scaling factor of Gate capacitance is β/α2.
advertisement

10. In Constant voltage model the gate capacitance is scaled by a factor of:
a) 1/β2
b) 1/α2
c) β/α2
d) α/β2
View Answer

Answer: b
Explanation: Since β is 1.

11. The parasitic Capacitance has the scaling factor:
a) Equal to gate capacitance
b) 1/α2
c) 1/α
d) 1/β
View Answer

Answer: c
Explanation: Parasitic capacitance is scaled by 1/α.

12. The carrier density in channel in constant voltage model is scaled as:
a) 1/β
b) 1
c) β
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Carrier density is scaled as 1, since in constant voltage model β = 1, therefore all are correct.

13. Carrier density is measured as:
a) Average charge per unit area in the channel in ‘OFF’ state
b) Average charge per unit area in the channel in ‘ON’state
c) Average charge per unit area in the gate oxide
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Carrier density is the Average charge per unit area in the channel in ‘ON’ state.
advertisement

14. Channel resistance is scaled as:
a) 1/α2
b) 1/β
c) 1/α
d) 1
View Answer

Answer: d
Explanation: Channel resistance is scaled by the factor of 1.

15. The scaling factor of Gate delay in Constant field model is:
a) 1/α2
b) 1
c) 1/α
d) β/α
View Answer

Answer: c
Explanation: In Constant field model the scaling factor of gate delay is 1/α.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn