VLSI Questions and Answers – MESFET Design-1

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “MESFET Design-1”.

1. MESFET circuits are formed on _____ layers
a) two
b) three
c) four
d) five
View Answer

Answer: a
Explanation: MESFET circuits are formed effectively on two layers – green implant layer and red gate-metal layer.
advertisement

2. If gate-metal layer is in contact with the implant layer _____ is formed
a) diode
b) transistor
c) switch
d) buffer
View Answer

Answer: b
Explanation: If the gate-metal layer is in contact with the implant layer a transistor is formed. The implant layer and the gate-metal layer interact to form schottky gate where they cross one another.

3. When insulating layer is used in between the implant and gate-metal, it is used as
a) amplifier
b) transistor
c) switch
d) interconnect
View Answer

Answer: d
Explanation: If an insulating layer is introduced in between the implant and gate-metal, there is no interaction between these layers and it can be used as interconnect.

4. The MESFET properties can be varied by varying the
a) implant
b) implant concentration
c) structure
d) length
View Answer

Answer: b
Explanation: The basic properties of MESFET can be modified by varying the implant concentration density.

5. Complexity in MESFET design can be reduced by using
a) layout design
b) stick diagram
c) symbolic representation
d) transistor diagram
View Answer

Answer: c
Explanation: Through color encoding and symbolic representation of layers, it is possible to remove much of the complexity associated with the design of MESFET.
advertisement

6. _______ color is used to represent interconnections
a) red
b) green
c) yellow
d) brown
View Answer

Answer: a
Explanation: Red ( gate-metal) is used to represent schottky gate and short interconnections.

7. Which color is used to represent first level metal?
a) brown
b) blue
c) dark blue
d) green
View Answer

Answer: b
Explanation: Blue (metal 1) is used to represent first level metal and dark blue (metal 2) is used for second level metal.

8. The _______ mask identifies all active region
a) blue layer
b) red layer
c) yellow layer
d) green layer
View Answer

Answer: d
Explanation: The green layer mask identifies all active regions such as areas that eventually form E and D type devices, active loads and implant resistors.

9. ______ forms the more heavily doped channel of D-MESFET
a) red inside yellow layer
b) green inside yellow layer
c) yellow inside green layer
d) green outside yellow layer
View Answer

Answer: b
Explanation: The green region inside yellow layer mask form the more heavily doped channel of the D-MESFET.

10. _______ is used to represent the lightly doped channel of E-MESFET
a) red inside yellow layer
b) green inside yellow layer
c) yellow inside green layer
d) green outside yellow layer
View Answer

Answer: d
Explanation: Green regions outside the yellow layer form the lightly doped channel of the E type MESFET.
advertisement

11. ______ is used to represent implant
a) yellow
b) red
c) green
d) brown
View Answer

Answer: c
Explanation: Green color is used to represent implant layer. Symbolically it is represented as E-MESFET and it is formed when crossed by gate-metal.

12. _____ is used to represent ohmic contact
a) yellow
b) red
c) green
d) brown
View Answer

Answer: d
Explanation: Brown is used to represent ohmic contact and it is used with source/drain contacts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.
To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn