VLSI Questions and Answers – GaAs MESFET Logics

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “GaAs MESFET Logics”.

1. Normally-on logic uses
a) depletion mode MESFET
b) enhancement mode MESFET
c) depletion mode FET
d) enhancement mode FET
View Answer

Answer: b
Explanation: Normally-on logic uses depletion mode MESFETs which are ON devices and when used as switching elements are required to be turned OFF.
advertisement

2. Which is the approach used for normally-off logic?
a) capacitor diode FET logic
b) buffered FET logic
c) direct-coupled FET logic
d) capacitor coupled FET logic
View Answer

Answer: c
Explanation: The approaches used for normally-off logic are direct-coupled FET logic, buffered DCFL and source-follower DCFL.

3. _____ is needed to facilitate turn-off
a) positive voltage
b) power supply rail
c) ground connection
d) negative voltage
View Answer

Answer: d
Explanation: Since D-MESFETs are ON devices, negative voltage is needed at the gate to facilitate turn-off.

4. _____ supply rails are required for proper operation of normally-on logic devices
a) one
b) two
c) three
d) four
View Answer

Answer: b
Explanation: Two supply rails together with level shifting networks are necessary for proper circuit operation of normally-on logic gates.
advertisement

5. In direct coupled FET logic, both depletion and enhancement mode devices are used.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: In direct-coupled FET logic both the depletion mode and enhancement mode transistors are used. Enhancement mode FET is used as switching element and depletion mode FET is used as load.

6. DCFL circuits have
a) large voltage swing
b) small voltage swing
c) large noise margins
d) more complexity
View Answer

Answer: b
Explanation: In direct-coupled FEt logic, only small voltage swings are possible and also relatively small noise margins.

7. Which circuits have weak load drive capability?
a) DCFL
b) DCFL with super buffers
c) FET logic
d) SDCFL
View Answer

Answer: a
Explanation: DCFL circuits have weak load drive capability. This can be improved by introduction of super buffers with expense of extra area.
advertisement

8. Which logic is suitable for large loads?
a) DCFL
b) DCFL with super buffers
c) FET logic
d) SDCFL
View Answer

Answer: b
Explanation: DCFL with super buffers are used for larger loads to be driven whereas DCFL circuits are used for light load conditions.

9. Which circuit has large noise margin?
a) DCFL
b) DCFL with super buffers
c) FET logic
d) SDCFL
View Answer

Answer: d
Explanation: Source follower DCFL FET logic has power dissipation and also switching delay. This has larger noise margin which is due to pull-up transistor being able to be turned off.

10. Which logic is suitable for And-OR-Invert function?
a) DCFL
b) DCFL with super buffers
c) FET logic
d) SDCFL
View Answer

Answer: d
Explanation: The source-follower DCFL FET logic is most suitable for realization of And-OR-Invert function which usually assists in the optimization of logical functions.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.
To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn