VLSI Questions and Answers – MOS Circuit Scaling – 2

«
»

This set of VLSI Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “MOS Circuit Scaling – 2”.

1. The gate delay is proportional to:
a) Ron .Cg
b) Rs.Cds
c) Rd.Cgs
d) Ron.Cox
View Answer

Answer: a
Explanation: The gate delay is proportional to channel resistance and gate capacitance
advertisement

2. The maximum operating frequency is scaled by:
a) 1/α2
b) β/α2
c) α2
d) 1
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum operating frequency s inversely proportional to the gate delay. It is scaled by α2

3. The saturation current is scaled by the factor of:
a) 1
b) 1/α2
c) 1/β
d) 1/α
View Answer

Answer: c
Explanation: The saturation current is scaled by the factor of 1/β

4. The scaling factor of current density in constant voltage model is:
a) 1/α2
b) 1
c) α2
d) α2
View Answer

Answer: c
Explanation: Current density is scaled by a factor of α2/β and since it is in Constant voltage model, β = 1, therefore α2 is correct answer

5. Switching energy per gate is scaled by the factor of:
a) 1
b) α2
c) 1/ β.α2
d) α2
View Answer

Answer: c
Explanation: Switching energy per gate is scaled by a factor of 1/ β.α2
advertisement

6. In Constant field model, the scaling factor of switching energy per gate would be:
a) 1/ β.α2
b) 1/ α3
c) 1/ α2
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since in constant field model α = β

7. The power dissipation per gate is scaled as:
a) 1
b) 1/ β.α2
c) α2
d) 1/ β2
View Answer

Answer: d
Explanation: Power dissipation per gate is scaled by the factor of 1/β2

8. The dynamic component of power dissipation is given by:
a) P = I2.Rd
b) P = Vdd2/Rd
c) P = Eg.fo
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The dynamic component is the product of energy per gate and maximum operating frequency.

9. The static component of power dsssipation is given by:
a) P = I2.Rd
b) P = Vdd2/Ron
c) P = Eg.fo
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The static component is the power dissipated across transistor when it is in ON state
advertisement

10. The scaling factor of power dissipation per unit area is:
a) 1
b) 1/α2
c) 1/ β.α2
d) α22
View Answer

Answer: d
Explanation: The scaling factor of power dissipation per unit area is α22

11. The power speed product has the scaling factor of:
a) 1
b) 1/α2
c) 1/ β.α2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The power speed product has the scaling factor of 1/ β.α2

12. The scaling factor of power dissipation per unit area in constant field model is:
a) 1
b) 1/α2
c) 1/ β.α2
d) α22
View Answer

Answer: a
Explanation: In constant field model α = β

13. The scaling factor of Logic Level 1 in constant field model is:
a) 1
b) 1/β
c) 1/α
d) α/β
View Answer

Answer: c
Explanation: The logic level 1 is scaled as 1/β. Since we are using constant field model, the scaling factor will be 1/α
advertisement

14. The scaling factor similar to scaling factor of power speed product is:
a) Power dissipation per unit area
b) Switching Energy
c) Power dissipation per gate
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Switching energy has the same scaling factor as that of power speed products.

15. The parameter which is not scaled to any factor is:
a) Power speed product
b) Switching energy
c) Channel resistance
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Channel resistance is scaled by 1. Therefore there are no factors like α or β.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – VLSI.

To practice all areas of VLSI, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn