Total Quality Management Questions and Answers – Continuous Process Improvement – PDCA Cycle

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Continuous Process Improvement – PDCA Cycle”.

1. PDCA cycle is used for _________
a) Continuous improvement
b) Discontinuous improvement
c) Intermittent improvement
d) Seldom improvement
View Answer

Answer: a
Explanation: PDCA cycle stands for Plan, Do, Check, and Act. It is a continuous improvement technique. It is a cyclic process and is repeated again and again for continuous improvement.

2. PDCA cycle can be considered as a project planning tool.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: PDCA cycle stands for Plan, Do, Check, and Act. It is a continuous improvement technique. PDCA cycle can be considered as a project planning tool.

3. Which of the following is not a use of the PDCA cycle?
a) Starting a new project aimed at improvement
b) For continuous improvement
c) As a project planning tool
d) For intermittent improvement
View Answer

Answer: d
Explanation: PDCA cycle can be used when starting a new project aimed at improvement. It can be used as a project planning tool and as a tool for continuous improvement. It can also be used when we need to do data collection and analysis.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. ‘To define the problem’ is a part of which phase of PDCA cycle?
a) Plan
b) Do
c) Check
d) Act
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘To define the problem’ is a part of the ‘Planning’ phase of the PDCA cycle. We need to also analyze the causes of the problem and draft an action plan for solving the problem.

5. ‘To determine the quality objectives and the critical factors’ is a part of which phase of PDCA cycle?
a) Plan
b) Do
c) Check
d) Act
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘To determine the quality objectives and the critical factors’ is a part of the ‘Planning’ phase of the PDCA cycle. We need to also define the performance indicators.

6. ‘To generate possible solutions’ and ‘To select the most feasible solution’ is a part of which phase of PDCA cycle?
a) Plan
b) Do
c) Check
d) Act
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘To generate possible solutions’ and ‘To select the most feasible solution’ is a part of ‘Planning’ phase of the PDCA cycle. The other phases of the PDCA cycle are Do, Check, and Act.

7. It is recommended to try the plan made in the planning phase on a limited scale or conduct and experiment to test the proposed improvement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is recommended to try the plan made in the planning phase on a limited scale or conduct and experiment to test the proposed improvement. This is because corrections if necessary can be made in the initial stages. This will also reduce the cost associated with delivering a poor quality product.
advertisement

8. ‘To train all employees in quality improvement methods and techniques’ is a part of which phase of PDCA cycle?
a) Plan
b) Do
c) Check
d) Act
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘To train all employees in quality improvement methods and techniques’ is a part of ‘Do’ phase of the PDCA cycle. The other phases of the PDCA cycle are Plan, Check, and Act.

9. ‘To form project team that will focus on quality improvement processes’ is a part of which phase of PDCA cycle?
a) Plan
b) Do
c) Check
d) Act
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘To form project team that will focus on quality improvement process’ is a part of ‘Do’ phase of the PDCA cycle. The other phases of the PDCA cycle are Plan, Check, and Act.
advertisement

10. ‘To evaluate the trial project with the already decided performance indicators’ is a part of which phase of PDCA cycle?
a) Plan
b) Do
c) Check
d) Act
View Answer

Answer: c
Explanation: ‘To evaluate the trial project with the already decided performance indicators’ is a part of ‘Checking’ phase of the PDCA cycle. After evaluation, we need to also check whether the improvement has been successful or not.

11. Which of the following decision is not part of the ‘Action’ phase?
a) Introducing the ‘Plan’
b) Adjusting the ‘Plan’
c) Rejecting the ‘Plan’
d) Defining the problem
View Answer

Answer: d
Explanation: Introducing the ‘Plan’, Adjusting the ‘Plan’, and Rejecting the ‘Plan’ are all part of the Action phase of the PDCA cycle. ‘Defining the problem’ is a part of the Planning phase of the PDCA cycle.

12. ‘To document the standard procedures regarding improvement’ is a part of which phase of the PDCA cycle?
a) Plan
b) Do
c) Check
d) Act
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘To document the standard procedures regarding improvement’ is a part of the ‘Action’ phase of the PDCA cycle. The other phases of the PDCA cycle are Plan, Do, and Check, and Act.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.