Total Quality Management Questions and Answers – Cost of Quality – 2

«
»

This set of Total Quality Management Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Cost of Quality – 2”.

1. Quality cost per hour direct labor is called ________
a) Labor base index
b) Cost base index
c) Sales base index
d) Unit base index
View Answer

Answer: a
Explanation: The quality cost per hour direct labor is called the Labor base index. Bases used to compare with quality costs are labor base, production base, sales base, and unit base. Quality cost bases are used for measuring quality costs.

2. Quality cost per rupee of production cost is called _______
a) Labor base index
b) Cost base index
c) Sales base index
d) Production base index
View Answer

Answer: b
Explanation: The quality cost per rupee of production cost is called the Cost base index. Bases used to compare with quality costs are labor base, production base, sales base, and unit base. Quality cost bases are used for measuring quality costs.

3. Quality cost per rupee of net sales is called _______
a) Labor base index
b) Rupee base index
c) Sales base index
d) Unit base index
View Answer

Answer: c
Explanation: The quality cost per rupee of net sales is called the Sales base index. Bases used to compare with quality costs are labor base, production base, sales base, and unit base. Quality cost bases are used for measuring quality costs.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Quality cost per unit of production is called _______
a) Labor base index
b) Rupee base index
c) Sales base index
d) Unit base index
View Answer

Answer: d
Explanation: The quality cost per unit of production is called the Unit base index. Bases used to compare with quality costs are labor base, production base, sales base, and unit base. Quality cost bases are used for measuring quality costs.

5. Timesheets, schedules and minutes of meetings are important sources for collecting/reporting quality costs in an organization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Timesheets, schedules and minutes of meetings are important sources for collecting/reporting quality costs in an organization. They form a part of the quality cost collection.

6. Expense reports, credit and debit memos and cost estimates are important sources for collecting/reporting quality costs in an organization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Expense reports, credit and debit memos and cost estimates are important sources for collecting/reporting quality costs in an organization. They form a part of the quality cost collection.

7. What is the other name of intangible costs?
a) Hidden Costs
b) Prevention Costs
c) Appraisal Costs
d) Internal Failure Costs
View Answer

Answer: a
Explanation: The other name of intangible costs is Hidden Costs. They are the cost associated with providing a non-conforming product or service to a customer that is difficult to identify and quantify.
advertisement

8. Which of the following does not fall under the category of Hidden Costs?
a) Potential loss sales
b) Loss of customer goodwill
c) Offsetting customer dissatisfaction
d) Marketing research
View Answer

Answer: d
Explanation: Potential loss sales, Loss of customer goodwill and Offsetting customer dissatisfaction fall under the category of Hidden Costs. Some of the other hidden costs are customer dissatisfaction cost and loss of company image.

9. Which of the following describes best Juran’s model of optimum quality costs?
a) It includes costs of internal and external failures curve, costs of appraisal and prevention curve and total quality costs curve
b) It includes costs of internal and external failures curve and costs of appraisal and prevention curve
c) It includes costs of internal and external failures curve and total quality costs curve
d) It includes costs of appraisal and prevention curve and total quality costs curve
View Answer

Answer: a
Explanation: It includes costs of internal and external failures curve, costs of appraisal and prevention curve and total quality costs curve. Juran’s model indicates that 100% quality is very effective and that always there must be some defects.
advertisement

10. The commonly used techniques for measuring quality costs are __________
a) Trend analysis and Pareto analysis
b) Trend analysis only
c) Pareto analysis only
d) Trigonometry
View Answer

Answer: a
Explanation: The commonly used techniques for measuring quality costs are Trend analysis and Pareto analysis. The aim of these techniques is to determine opportunities for quality improvement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.