Total Quality Management Questions and Answers – ISO 9000 – Quality Management System

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ISO 9000 – Quality Management System”.

1. According to ISO, the quality system is the organizational structure, responsibilities, procedures, processes, and resources for implementing quality management.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to ISO, the quality system is the organizational structure, responsibilities, procedures, processes, and resources for implementing quality management. ISO refers to the International Organization for Standardization.

2. Which of the following must not be a characteristic of a quality system?
a) It must be well-understood
b) Products or services actually do satisfy customer expectations
c) Emphasis on problem prevention
d) It must be ineffective
View Answer

Answer: d
Explanation: The characteristics of a quality system must be that it must be well-understood, products or services actually do satisfy customer expectations, and emphasis on problem prevention. It must be effective too.

3. A quality system is involved in all phases from initial identification to final satisfaction of requirements and meeting customer satisfaction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A quality system is involved in all phases from initial identification to final satisfaction of requirements and meeting customer satisfaction. It is applied to all activities that focus on the quality of product/service.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not an advantage of implementing a quality system that conforms to ISO standards?
a) Improvement in employee involvement
b) Improvement in housekeeping
c) Improvement in customer satisfaction
d) Inefficient decision making
View Answer

Answer: d
Explanation: Improvement in employee involvement, improvement in housekeeping, and improvement in customer satisfaction are some of the advantages of implementing a quality system that conforms to ISO standards. Decision making based on facts and data also improves.

5. Which of the following cannot be considered a reason for implementing a quality system that conforms to ISO standards?
a) Improvement in safe working
b) Reduction in customer complaints
c) Increased inspection efforts
d) Decreased inspection efforts
View Answer

Answer: c
Explanation: Improvement in safe working, reduction in customer complaints, and a decrease in inspection efforts are some of the reasons for implementing a quality system that conforms to ISO standards. Quality costs also reduce.

6. Which of the following represents India in ISO?
a) PFRDA
b) FSSAI
c) BIS
d) BCCI
View Answer

Answer: c
Explanation: BIS represents India in ISO. It is known as the Bureau of Indian Standards. It is the National Standards Body of India and is a founding member of the ISO.

7. Which is the latest ISO 9001 version in the ISO 9000 family?
a) ISO 9001:1994
b) ISO 9001:2000
c) ISO 9001:2008
d) ISO 9001:2015
View Answer

Answer: d
Explanation: The latest version of the international standard ISO 9001 is the 2015 version which is known as ISO 9001:2015. The first edition of ISO 9001 was released in 1987.
advertisement

8. Which of the following is/are the advantage(s) of using the ISO 9001 standard?
a) Organizing processes
b) Improving the efficiency of processes
c) Continuous improvement
d) Organizing processes, improving the efficiency of processes, and continuous improvement
View Answer

Answer: d
Explanation: The advantages of the international standard ISO 9001 are organizing processes, improving the efficiency of processes, and continuous improvement. It can be applied to any organization regardless of size and industry.

9. Which is the only standard in the ISO 9000 family to which organizations can certify?
a) ISO 9000
b) ISO 9001
c) ISO 14000
d) ISO 9004
View Answer

Answer: b
Explanation: The only standard in the ISO 9000 family to which organizations can certify is the ISO 9001. The latest version of it is the ISO 9001:2015.
advertisement

10. Which ISO standard provides guidelines for auditing management systems?
a) ISO 19011:2018
b) ISO 9000:2015
c) ISO 9001:2015
d) ISO 9004:2018
View Answer

Answer: a
Explanation: The ISO 19011: 2018 provides guidelines for auditing management systems. It is applicable to organizations.

11. Which ISO 9000 family standard provides the fundamentals and vocabulary for quality management systems?
a) ISO 19011:2018
b) ISO 9000:2015
c) ISO 9001:2015
d) ISO 9004:2018
View Answer

Answer: b
Explanation: The ISO 9000:2015 is the standard in the ISO 9000 family that provides the fundamentals and vocabulary for quality management systems. It was first published in 1987.

12. Which is the latest ISO 9000 version in the ISO 9000 family?
a) ISO 9000:1987
b) ISO 9000:2000
c) ISO 19011:2018
d) ISO 9000:2015
View Answer

Answer: d
Explanation: The latest ISO 9000 version in the ISO 9000 family is the ISO 9000:2015. The other standards in the ISO 9000 family are the ISO 9001:2015 and ISO 9004:2018.

13. Which ISO standard provides guidance to achieve sustained success and the continuous improvement of an organization?
a) ISO 19011:2018
b) ISO 9000:2015
c) ISO 9001:2015
d) ISO 9004:2018
View Answer

Answer: d
Explanation: The ISO 9004:2018 provides guidance to achieve sustained success and the continuous improvement of an organization. It is applicable to all organizations.

14. Which of the following is not a quality management principle on the basis of which ISO 9000:2015 and ISO 9001:2015 are based on?
a) Customer focus
b) Leadership
c) Customer dissatisfaction
d) Evidence based decision making
View Answer

Answer: c
Explanation: Customer focus, leadership, and evidence based decision making are some of the quality management principles on the basis of which ISO 9000:2015 and ISO 9001:2015 are based on. The other principles are relationship management, process approach, engagement of people, and continual improvement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.