Total Quality Management Questions and Answers – TQM – Dimensions of Product Quality – 1

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dimensions of Product Quality – 1”.

1. Which of the following is a dimension of ‘product quality’?
a) Machinability
b) Probability
c) Customer Satisfaction
d) Durability
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 9 dimensions of ‘product quality’. The dimensions of product quality are performance, features, conformance, reliability, durability, serviceability, responsiveness, aesthetics, and reputation.

2. The nominal size of a product is 30 mm. The acceptable industrial limits are from 29.98 mm to 30.02 mm. After manufacturing, the quality engineer finds the lower limit of the manufactured product to be 29.00 mm while the upper limit is 30.01 mm. What can you infer from the given scenario?
a) There is no failure because both the upper and lower limits of the manufactured product are within the industrial standard limits
b) There is a failure because the upper limit is below 30.02 mm
c) There is a failure because the lower limit is below 29.98 mm
d) We cannot comment on the failure of the dimensions of the manufactured product
View Answer

Answer: c
Explanation: The manufactured product fails to comply with the industrial standards of the product. The lower limit of the manufactured product has to be within the range of 29.98 mm to 30 mm. The upper limit of the manufactured product has no issues because 30.01 mm lies between 30 mm and 30.02 mm.

3. Priyanka bought a new mobile phone for herself. She explained to her friend that the mobile phone has a camera, Facebook facility, and music facility in addition to the basic functions like phone calls and messaging. Which dimension of ‘product quality’ is Priyanka referring to?
a) Aesthetics
b) Conformance
c) Features
d) Reputation
View Answer

Answer: c
Explanation: Features are the secondary characteristics of a product. Here, camera, Facebook facility, and music facility are the features of a mobile phone. The facility of phone calls and messaging are its primary characteristics.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Suresh calls up the customer care to complain regarding his new earphones. He can’t listen to the other side when his earphones are connected to his mobile phone. Which dimension of ‘product quality’ has the earphones failed to comply with?
a) Performance
b) Features
c) Aesthetics
d) Reputation
View Answer

Answer: a
Explanation: The ‘performance’ of the new earphone is not acceptable. The primary function of an earphone is not met here.

5. Andrew bought a new mobile phone from the market. While studying its specifications, he realizes that the mobile phone fails to comply with the national standards. Which dimension of ‘product quality’ has the mobile phone failed in?
a) Reputation
b) Aesthetics
c) Durability
d) Conformance
View Answer

Answer: d
Explanation: Every product has to meet certain applicable standards. Here, the mobile phone fails to comply with the national standards and hence ‘conformance’ is not met.

6. Which dimension of product quality tells you about the probability that a product will perform its function for a given period of time under specified conditions?
a) Aesthetics
b) Reputation
c) Reliability
d) Conformance
View Answer

Answer: c
Explanation: Reliability is the probability that a product will perform its function for a given period of time under specified conditions. It can be measured with the help of mean time between failures.

7. Which of the following is the primary characteristic of an electric kettle while referring to its ‘performance’?
a) It should boil water efficiently
b) It should indicate the pouring temperature of the water
c) It should be red in color
d) It should be white in color
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary characteristic of an electric kettle is to boil water effectively. The color of its outer surface is the aesthetic aspect of it. The pouring temperature of the water could be an additional feature in it.
advertisement

8. Which of the following is not the best MTBF for a newly purchased laptop?
a) 1 month
b) 2 years
c) 3 years
d) 5 years
View Answer

Answer: a
Explanation: MTBF refers to mean time between failures for a repairable product. Higher value of MTBF of the laptop is desired for customer satisfaction. So, MTBF for a newly purchased laptop which is least here is 1 month. It is ruled out as it is not the best.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

advertisement

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.