Total Quality Management Questions and Answers – Process of Quality Circle Operation

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Process of Quality Circle Operation”.

1. In which step of quality circle operation cycle do we identify a number of problems?
a) Problem identification
b) Problem selection
c) Problem analysis
d) Present solution to management
View Answer

Answer: a
Explanation: Problem identification is the first step of quality circle operation cycle. In this step we identify a number of problems that are bothering the proper functioning of the organization.

2. In which step of quality circle operation cycle do we prioritize and decide the problem to be dealt with first?
a) Problem identification
b) Problem selection
c) Problem analysis
d) Present solution to management
View Answer

Answer: b
Explanation: Problem selection is the second step of quality circle operation cycle. In this step we prioritize and decide the problem to be dealt with first.

3. In which step of quality circle operation cycle do we clarify and analyze the problem?
a) Problem identification
b) Problem selection
c) Problem analysis
d) Present solution to management
View Answer

Answer: c
Explanation: Problem analysis is the third step of quality circle operation cycle. In this step problems are clarified and analyzed.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In which step of quality circle operation cycle do we identify and evaluate causes and generate alternative solutions to the problem?
a) Problem identification
b) Problem selection
c) Problem analysis
d) Generate alternative solutions
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘Generate alternative solutions’ is the fourth step of quality circle operation cycle. In this step we identify and evaluate causes and generate alternative solutions to the problem.

5. In which step of quality circle operation do we compare the alternative solutions to the problem on the basis of return on investment?
a) Problem identification
b) Problem selection
c) Problem analysis
d) Select the most appropriate solution
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘Select the most appropriate solution’ is the fifth step of quality circle operation cycle. In this step we compare the alternative solutions to the problem on the basis of return on investment.

6. After selecting the best solution out of the given alternatives, the next step in the quality circle operation cycle is to prepare a plan of action.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The step to prepare a plan of action is the sixth step in the quality circle operation cycle. In this step, a plan of action is prepared for the best solution selected out of the given alternatives for the given problem.

7. After a proper plan of action is made, the next step is to present the solution to the management for approval.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The step to present the solution to management is the seventh step in the quality circle operation cycle. In this step, the solution after a proper plan of action is presented to the management for approval.
advertisement

8. In which step of the quality circle operation cycle does the management test the final solution before full scale implementation?
a) Problem identification
b) Problem selection
c) Problem analysis
d) Implementation of solution
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘Implementation of solution’ is the eight step in the quality circle operation cycle. In this step, after the circle members present the solution to the management, the management evaluates the solution and performs a test before full scale implementation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

advertisement

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.