Total Quality Management Questions and Answers – ISO 14000 – Environmental Management System Standards

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ISO 14000 – Environmental Management System Standards”.

1. ISO 14000 standards are for the _________
a) Quality Management System
b) Environmental Management System
c) Administration
d) Supply chain
View Answer

Answer: b
Explanation: ISO 14000 standards are for the Environmental Management System. It is either at the organization and process level or product level.

2. In which year did the ISO create the ISO 14000 family of standards?
a) 1956
b) 1966
c) 1978
d) 1996
View Answer

Answer: d
Explanation: In 1996, ISO created the ISO 14000 family of standards. ISO refers to the International Organization for Standardization.

3. Which is the first environmental management system standard?
a) BS 7750
b) ISO 9000
c) ISO 9001
d) ISO 9004
View Answer

Answer: a
Explanation: BS 7750 is the first environmental management system standard. It was published in 1992 by BSI group.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. In which year did the current revision of ISO 14001 get published?
a) 2010
b) 2011
c) 2015
d) 2016
View Answer

Answer: c
Explanation: The current revision of ISO 14001 was published in 2015. ISO 14001 also underwent a revision in 2004.

5. Which one of the following is not within the purview of ISO 14000 family of standards?
a) Environmental management system
b) Environment auditing
c) Life-cycle assessment
d) Quality management system
View Answer

Answer: d
Explanation: Environmental management system, environment auditing, and life-cycle assessment are within the purview of ISO 14000 family of standards. In addition to this, environmental performance evaluation and environmental aspects in product standards are also considered.

6. Which one of the following does not belong to the area of Organization Evaluation Standards in ISO 14000 series?
a) Environmental management system
b) Environmental auditing
c) Environmental performance evaluation
d) Environmental labels and declarations
View Answer

Answer: d
Explanation: Environmental management system, environmental auditing, and environmental performance evaluation belong to the area of Organization Evaluation Standards in ISO 14000 series. ISO 14000 series is broadly divided into two areas, Organization Evaluation Standards and Product Evaluation Standards.

7. Environmental aspects in product standards belong to the area of Product Evaluation Standards in ISO 14000 series.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Environmental aspects in product standards belong to the area of Product Evaluation Standards in ISO 14000 series. Life cycle assessment also belongs to the area of Product Evaluation Standards in ISO 14000 series.
advertisement

8. Which of the following pair of ISO 14000 standards fall under the category of Environmental Management System?
a) ISO 14001 and ISO 14004
b) ISO 14010 and ISO 14001
c) ISO 14011 and ISO 14001
d) ISO 14011 and ISO 14004
View Answer

Answer: a
Explanation: ISO 14001 and ISO 14004 are the pair of ISO 14000 standards which fall under the category of Environmental Management System. ISO 14001 refers to Environmental Management Systems specifications and ISO 14004 refers to Environmental Management Systems guidelines on principles, systems, and supporting techniques.

9. Which of the following pair of ISO 14000 standards fall under the category of Environmental Auditing?
a) ISO 14001 and ISO 14004
b) ISO 14010 and ISO 14011
c) ISO 14011 and ISO 14001
d) ISO 14012 and ISO 14004
View Answer

Answer: b
Explanation: ISO 14010 and ISO 14011 are the pair of ISO 14000 standards that fall under the category of Environmental Auditing. ISO 14010 refers to general principles on environmental auditing and ISO 14011 refers to the audit procedures.
advertisement

10. ISO 14012 refers to qualification criteria for environmental auditors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ISO 14012 refers to qualification criteria for environmental auditors. It falls under the category of Environmental Auditing.

11. Which ISO 14000 series standard refers to the guidelines on Environmental Performance Evaluation?
a) ISO 14001
b) ISO 14004
c) ISO 14010
d) ISO 14031
View Answer

Answer: d
Explanation: ISO 14031 refers to the guidelines on Environmental Performance Evaluation. It falls under the category of environmental performance evaluation.

12. Which of the following pair of ISO 14000 standards fall under the category of Environmental Labelling?
a) ISO 14001 and ISO 14004
b) ISO 14010 and ISO 14011
c) ISO 14020 and ISO 14021
d) ISO 14012 and ISO 14020
View Answer

Answer: c
Explanation: ISO 14020 and ISO 14021 are the pair of ISO 14000 standards that fall under the category of Environmental Labelling. ISO 14020 refers to the basic principles for environmental labelling and ISO 14021 refers to the self-declaration of environmental claims.

13. Which of the following pair of ISO 14000 standards belong to the category of Environmental Labelling?
a) ISO 14022 and ISO 14023
b) ISO 14001 and ISO 14004
c) ISO 14001 and ISO 14021
d) ISO 14012 and ISO 14020
View Answer

Answer: a
Explanation: ISO 14022 and ISO 14023 are the pair of ISO 14000 standards that fall under the category of Environmental Labelling. ISO 14022 refers to the symbols and ISO 14023 refers to the testing and verification.

14. Which of the following pair of ISO 14000 standards belong to the category of Life Cycle Assessment?
a) ISO 14041 and ISO 14023
b) ISO 14041 and ISO 14004
c) ISO 14040 and ISO 14041
d) ISO 14040 and ISO 14020
View Answer

Answer: c
Explanation: ISO 14040 and ISO 14041 are the pair of ISO 14000 standards that fall under the category of Life Cycle Assessment. ISO 14040 refers to the principles and framework and ISO 14041 refers to the goals and guidelines.

15. Which of the following pair of ISO 14000 standards fall under the category of Life Cycle Assessment?
a) ISO 14041 and ISO 14023
b) ISO 14041 and ISO 14004
c) ISO 14042 and ISO 14043
d) ISO 14040 and ISO 14020
View Answer

Answer: c
Explanation: ISO 14042 and ISO 14043 fall under the category of Life Cycle Assessment. ISO 14042 refers to the impact assessment and ISO 14043 refers to the improvement assessment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.